Navigace: Vladimír Slavík > Pilíky v červnu 2019

Pilíky v červnu 2019

 

Uplynul již rok od vydání  „Závazného stanoviska“  ministerstva životního prostředí, ve kterém byl stanoven postup při  přeměně   areálu Pilíků  z plochy, sloužící  dříve technologickým potřebám  uhelného prádla Dolu Paskov  na plochu, určenou v budoucnu pro sport, odpočinek a rekreaci místního obyvatelstva.

Ale vše zůstalo pouze „na papíře“.  Pilíky jsou stále napájeny  špinavou vodou, prosakující z bývalých nádrží flotačních kalů a odpadními vodami  ze sociálních zařízení okolních objektů.

Přitom ve výše uvedeném  „Závazném  stanovisku “ (šlo o závěrečný dokument procesu EIA)  byla  OKD  uložena řada  povinností, které se neplní!

Podle mého názoru spočívá příčina  tohoto neutěšeného stavu  v penězích.  Požadovaná úprava vodního režimu  Pilíků  (napojení  na čistou vodu z okolních potoků) by byla finančně velmi náročná. Stejně tak i další investice  (oprava přístupových cest, likvidace sedimentačního kanálu atd.)

Tak proč by  OKD vyvíjely  větší iniciativu,  když je do toho nikdo netlačí?

 Tuto výtku směřuji  k  naší samosprávě, konkrétně k  Radě městského obvodu.

Vážený pane starosto, můžete veřejnosti sdělit, proč jste za uplynulý rok ani jednou neoslovili  OKD s požadavkem  na plnění jejich povinností, které jsou  obsaženy  v dokumentu Ministerstva životního prostředí  ze 17.5. 2018?

Pokud tento dokument nemáte k dispozici, rád vám ho zašlu a ochotně poradím i s textem dopisu, ve kterém vyjádříme nespokojenost s dosavadním konáním OKD. Kopii zašleme na MŽP, na Povodí Odry,  na MMO a na KÚ MS kraje.  A možná i regionálním sdělovacím prostředkům.

14. 6. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma