Navigace: Vladimír Slavík > Příprava rozpočtu na rok 2024

Příprava rozpočtu na rok 2024

 

Dosavadní praxe byla taková, že návrh rozpočtu připravila ve spolupráci se starostou vedoucí odboru financí a správy majetku Ing. Ziobrová, a tento bez větších změn schválila RMOb a následně i ZMOb. Tímto způsobem byl vytvořen i rozpočet na rok 2023.

Ale od posledních voleb se mnohé změnilo. Koaliční strany (SNK Hrabované a hnutí Ostravak) vytvořili  ambiciózní program, kterému se musí přizpůsobit i rozpočet na období let 2024 – 2026.  Na jeho tvorbě se určitě budou významně podílet i ti členové rady, kteří převzali zodpovědnost (gesci) za akce a činnosti, které by měly být promítnuty do rozpočtu. Především jde o oblast investic a bytové problematiky (gestor Ing. Hrabovská), oblast dopravy, sportu a školství (gestor Ing. Orkáč), oblast zeleně (gestor p. Kročková) a oblast stavebnictví (gestor Ing. Gajec).  Pro ostatní činnosti, u kterých nebyl stanoven gestor, přebírá zodpovědnost starosta p. Slíva.

Jedině takto vytvořený rozpočet může být základem pro realizaci akcí, o kterých se nyní hodně diskutuje.

 Konkrétně těchto:   Příprava stavby nové hasičské zbrojnice. Přestavba bývalé MŠ na Příborské ulici na byty. Likvidace objektu bývalé MŠ na ul. V. Huga. Modernizace dalších bytových domů na Šídlovci včetně zateplení. Demolice domku č. 91.  Chodník u ulice U Řeky. Oprava zbývající části místní komunikace K Pilíkům. Dostavba hřbitova ((odvodnění urnových hrobů, stavba kolumbária, stavba nového parkovacího místa). Kultivace lesní plochy (mokřadu) u workoutového hřiště. Instalace vzduchotechniky v MŠ. Přechod pro chodce u TJ Sokol. Zápach z PZ - měření kvality ovzduší.  Chodník u Krmelínské ulice. Obnova a estetizace plakátovacích ploch. Odhlučnění „červeného“ hřiště na Šídlovci. Realizace fotovoltaiky na střechách vybraných objektů. Realizace optické sítě pro internet a další komunikační prostředky.

Všechny tyto investice jsou určitě potřebné, ale na všechny nebudou peníze. Proto je nutno určit pořadí realizace. A také s předstihem zajistit projektovou dokumentaci, stavební povolení a další potřebné dokumenty.

Rozpočet na rok 2024  bude projednávat a schvalovat Zastupitelstvo městského obvodu v prosinci. Na jeho úpravy již není mnoho času.

Sobota, 28.10. 2023      V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma