Navigace: Vladimír Slavík > Proč v Hrabové všechno tak dlouho trvá? (4)

Proč v Hrabové všechno tak dlouho trvá? (4)

 

Mezi  zdejšími  „trvalkami“ nemůže chybět  „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“. Název je to  krkolomný a nepřesný.  Nejde o „zkapacitnění“,  ale o odstranění  funkčních vad tohoto vodního  díla,  především zamezení úniku vody do okolního terénu.

Několik základních informací:  Na poddolovaném  jižním konci Hrabové byl v roce 1990 vybudován  vodní  kanál, který měl zabránit na ploše bývalých rybníků  vzniku bezodtokových vodních jezer.  Projekční a stavební chyby však způsobily, že v okolí kanálu se výrazně zvýšila hladina spodních vod, které při větších deštích vystupují na povrch a zatápí okolní pozemky a sklepy RD.

Příslušná místa  (OKD, MMO, MS kraj) proto rozhodla o nutnosti rekonstrukce kanálu.  V roce 2012 byl vypracován projekt a stavba byla zařazena do programu Revitalizace Moravskoslezského kraje.

Dodnes  však nebylo vydáno  stavební povolení!

Občané, bydlící na jižním konci Hrabové nebyli  nikdy informováni, v čem jsou příčiny těchto průtahů. A také, kdy budou sklepy jejich RD opět použivatelné pro původní účely.

Za celou tu dobu, od roku 2012  do roku 2022, neprojevilo vedení naší obce větší zájem o osud této stavby.  Nikdy se příčiny průtahů neřešily v radě městského obvodu nebo  dokonce na zastupitelstvu. Stavba nebyla pojata ani do Strategického  plánu rozvoje Hrabové.

Pokud je mi známo, nebyl odeslán žádný protestní  a urgenční dopis  na s.p. DIAMO, na Krajský úřad MS kraje, na Magistrát města Ostravy. Možná je to tím, že pověstná „žába na prameni“ sedí na zdejším stavebním  úřadě.

Poslední  zpráva o této stavbě je  v Hrabovských listech č. 6/2021. Ing. Fajcová v ní informuje, že stavba je součástí programu Revitalizace Moravskoslezského kraje, bude financována Ministerstvem financí,  a je v prioritách pro rok 2021. O termínu vydání stavebního povolení se nezmínila.

Rok se s rokem sešel, stále se nestaví, a nikdo neví, kdy se stavět začne. Již 10 let se řeší stavební povolení!

 28. 6. 2022    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma