Navigace: Vladimír Slavík > Publikace Historie obce Hrabová: Památkové objekty (10)

Publikace Historie obce Hrabová: Památkové objekty (10)

 Celý název této kapitoly v publikaci Historie obce Hrabová je „Památkové objekty a drobná sakrální architektura“. Její autor Martin Slepička zde zveřejnil vše, co je dnes známo o památných stavebních objektech, postavených v Hrabové  našimi předky.

Není jich mnoho, jejich architektura není ničím výjimečná, ale pro místní rodáky má velkou  citovou hodnotu. Především proto, že jsou spojeny s jejich dětstvím (na příklad budova školy) a s dospíváním (na příklad taneční zábavy v sále hostince U Lípy). Navíc je čtenář poučen i o dalších místních památkových objektech.  Z těch již neexistujících je to hrabovský mlýn a  Šedův kříž na jižním konci Hrabové.

Půjdu postupně podle textu a připojím některé své poznámky.

Jako první je zde popsána školní budova  z roku 1904. Podle všeho se na financování  podílel tehdejší „erár“ , ale iniciátorem stavby  byl zdejší  nadučitel František  Bartoník. Určitě  je  to jedna z nejvýznamnějších osobností  Hrabové, a to nejenom v souvislosti s touto školou.

Historii stavby budovy  ZŠ na Šídlovci přeskočím, protože se v těchto dnech slavilo 60 let od založení této školy a byly zveřejněny všechny dostupné údaje. Podle mých vzpomínek měl na této stavbě velkou zásluhu místní učitel Bohuslav Cigánek. Byl nejenom výborným pedagogem, ale i  iniciativním  občanem , který dovedl  na příslušných místech prosadit stavbu této školy. A nebylo to vůbec jednoduché.  Kéž bychom měli osobnosti s těmito vlastnostmi  a schopnostmi i dnes!  

Pak následuje historie hostince U Lípy. Pro starší generaci občanů Hrabové velmi citová záležitost. Představitelé Hrabové se v minulosti   všemožně snažili  obnovit jeho místo v kulturním životě obce, ale bezúspěšně. Doufejme, že nynější noví majitelé budou respektovat význam tohoto objektu a hostinec  U Lípy bude i nadále významným kulturním a společenským místem Hrabové.

Dalším popisovaným objektem je Hasičská zbrojnice. V případě Hrabové nebylo požární nebezpečí příliš významné, ale hasičský sbor byl zárukou kvalifikované pomoci i v jiných případech lidského neštěstí  včetně povodní.  Mimo toto hlavní poslání je zde i činnost společensko-kulturní,  kterou dobrovolní hasiči  vždy vykonávali velmi příkladně, a to díky široké podpoře občanů  od doby založení spolku  v r. 1896 až dodnes.

Hrabovský mlýn. Bohužel byl zbořen v roce 1975 a  zachovalo se po něm pouze několik fotografií  a několik informací v místní kronice. Potěšilo mě, že připomínka na tento mlýn možná bude i v nyní budovaném parku Hrabovjanka.

Lyčkův statek. Toto místo bylo jistě v minulých staletích pro zdejší obyvatelstvo velmi významné. Byla zde místní „pobočka“ nedalekého paskovského panství a pravděpodobně správce tohoto hospodářství měl velký vliv na dění v celém okolí. I když z hlediska ekonomického to nebyl asi žádný „zlatý důl“. Vždyť se zde nezachovaly žádné významnější objekty z cihel nebo z kamene.

Hotel Ostravica. V textu této kapitoly se uvádí, že byl postaven v roce 1929 a fungoval až do roku 1947, tedy téměř 20 let. Podle vzpomínek mého tchána  nebyl hrabovskými občany příliš vyhledáván, vhodná místa pro koupání byla i na levém břehu Ostravice. A nemuselo se tam platit.

Ostatní pamětihodnosti. Martin Slepička pečlivě shromáždil všechny dostupné informace o těchto památkách, za což mu patří mé velké uznání a poděkování. Jsou to  informace, které ocení  hlavně  budoucí generace.

22. 12. 2017   V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma