Navigace: Vladimír Slavík > Publikace Historie obce Hrabová: Léta 1989-2017 (7)

Publikace Historie obce Hrabová: Léta 1989-2017 (7)

Tuto kapitolu pro publikaci Historie obce Hrabová napsal  místní občan  Mgr. Jiří Slepička, ročník 1967.  Mimo osobní  poznatky  využil k popisu tehdejších událostí dokumenty, uložené ve sbírkách Archivu města Ostravy, zprávy z Hrabovských listů a v neposlední řadě i vzpomínky pamětníků.Takže  s vyžitím těchto pramenů byla na 24 stránkách popsána historie uplynulých 38 let Hrabové.

Jako občana vesnické části Hrabové mě tehdy  nejvíce zajímaly následující praktické  záležitosti:  plynofikace obce, zlepšení veřejné dopravy, zlepšení obchodní sítě a vybudování veřejné kanalizace.

Všemožně jsem podporoval vytvoření místní samosprávy, jelikož jsem předpokládal, že pro realizaci  výše uvedených požadavků bude výhodnější existence samostatného městského obvodu.

Z uvedených mých  priorit se podařilo realizovat vše mimo kanalizaci. Pochopitelně vnímám že vše, co se podařilo v Hrabové vybudovat, nebyla  pouze zásluha místní samosprávy. Ale v oblasti kanalizace samospráva nevyvinula příliš velké úsilí a majitelé RD na jižním konci Hrabové řeší stále likvidaci odpadních vod různými způsoby.

Za  významný počin  tehdejší samosprávy považuji  úspěšnou privatizaci bytového fondu na Šídlovci.   Před vznikem samostatného obvodu bylo v Hrabové  638 bytů, které byly předány samosprávě, aby se o ně starala. Při tehdejším nízkém nájemném to byla velmi ztrátová záležitost. Během krátké doby se podařilo převést velkou  část bytů do vlastnictví nájemníků, a to ke spokojenosti  obou stran.  Pak se ale privatizace bytů zastavila. Dodnes je  ve správě obce neúměrný počet 220 bytů a musí se na ně  doplácet z obecní pokladny.

Významnou událostí  v tomto období byl vznik průmyslové zóny. Potřebné pozemky pro tyto aktivity celkem ochotně prodali jejich majitelé, potomci hrabovských sedláků.  Byla  to nejúrodnější půda  na katastru obce, ale její vlastníci neměli v úmyslu na ní hospodařit.  Místní obyvatelstvo tak může  nyní využívat všech vymožeností, poskytovaných  obchodními řetězci Makro a Tesco. V  těchto místech našly zaměstnání stovky dalších občanů ze širokého okolí. Spokojeni jsou asi i dřívější majitelé těchto pozemků. Bohužel  vznik průmyslové zóny zásadně změnil původní charakter a konfiguraci obce, ale to se již nedá změnit. Nyní máme dvě Hrabové a hranice mezi nimi je Místecká ulice.

Takže z širšího pohledu bylo období let 1989-2017 celkem úspěšné. Díky celkové prosperitě  státu byla i místní obecní pokladna neustále doplňována penězi a nemuselo se příliš šetřit.  Mohly  se velkoryse budovat místní komunikace včetně chodníků a  realizovat celá řada dalších víceméně potřebných, ale někdy i  zbytečných investic. Příkladně lávka přes Ostravici, na kterou Hrabová přispěla částkou 4 mil. Kč.  A i některé další. Poněkud se ale zapomnělo na objekty pro kulturní, sportovní a společenské potřeby obyvatelstva.

Při celkovém hodnocení  období let  1989-2017 je můj dojem následující:  Porevoluční  vlna  nadšení z nově nabyté svobody  skončila  někdy v  roce 2000.  Pak následovalo dlouhé období stagnace, lidé  se začali věnovat svým osobním záležitostem a  o věci veřejné nebyl velký  zájem.  Toto období velice vyhovovalo tehdejší samosprávě. Radní a ostatní funkcionáři pravidelně pobírali své měsíční odměny a neměli žádné větší  starosti, nikdo je neobtěžoval s různými problémy.  

Změna nastala po volbách v r. 2014, kdy v zastupitelstvu zasedli občané, kteří se snaží o další prosperitu obce. Jestli toto období bude pokračovat, to se uvidí za necelý rok po  příštích volbách.

14. 11. 2017       V.S. 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma