Navigace: Vladimír Slavík > Rozpočet Hrabové na rok 2016

Rozpočet Hrabové na rok 2016

 

V minulých dnech byl zastupitelstvem schválen a následně na webových stránkách obce zveřejněn rozpočet na letošní rok.

Zájem a péči  o  rozpočet projevilo  ve svých volebních programech hnutí „Změna pro Hrabovou“ a hnutí „Ostravak“.  V prvém případě je slibováno „Zpracovat rozpočet tak, aby byl srozumitelný pro občany“, v případě druhém „Zprůhledníme financování obce uvedením srozumitelného rozpočtu obce na webových stránkách“.

Je to vůbec poprvé, kdy některé  volební subjekty si uvědomily, že občané by měli mít alespoň všeobecný přehled o tom, jak se s veřejnými prostředky hospodaří, za co jsou utráceny.

Napsat to do volebního programu je snadné, obtížnější je realizace. Jde totiž o agendu, kterou je dost složité  prezentovat v jednoduché formě. To je zřejmě důvod, proč doposud nebyl učiněn ani pokus o plnění volebních slibů a rozpočet je zpracován v podstatě tak jako v dřívějších letech. A nejsme v tom sami, stejným způsobem postupují i ostatní městské obvody. Všude první položkou příjmové části rozpočtu  je „Poplatek ze psů“. Velice zajímavý vstup občana do problematiky obecního rozpočtu. 

Abych byl spravedlivý, je v letošním rozpočtu Hrabové  jedna změna. U položek příjmové části a u některých položek výdajové části  jsou v závorce uvedeny stručné vysvětlující poznámky. I to je posun dopředu, který je nutno uvítat.

Některé obce (mimo Ostravu) praktikují systém, kde jsou na jenom řádku vedle sebe položky „Příjem“ a „Výdaj“. Tento způsob je pro občany srozumitelnější, blíží se běžnému uvažování  ve finanční oblasti  v praktickém životě. Konkrétně je takto zpracováván rozpočet i ve Štramberku. Možná, že je to dobrá cesta i pro Hrabovou.

Při četbě rozpočtu Hrabové  na letošní rok jsem postrádal vysvětlení u následujících položek:

V příjmové části (tis. Kč):

Daň z nemovitostí – vloni 10 000, letos 12 000. Proč? Vždyť příslušný  zákon se  nezměnil.

Příjmy z poskytování služeb – vloni nic, letos 3 600. Za co to je?

Pronájem bytů – vloni nic, letos 7 135. Chybí vysvětlení.

Položka 8115: Změna stavu krátkodobých prostředků – vloni nic, letos 7 000. Co to je?

Ve výdajové části (tis.Kč):

Položka 5901: Učebna ve škole  pro odbornou výuku – vloni nic, letos 500. Proč?

Položka 5169: Nákup ostatních služeb – vloni 64 letos 127. Co to je?

Bytové hospodářství: vloni 140, letos 11 327. Chybí vysvětlení.

Nebytové hospodářství: vloni 232, letos 717. Chybí vysvětlení.

Činnost místní správy: vloni 7 964, letos 10 157. Chybí vysvětlení.

Jistě, v  rozpočtu se projevily změny, způsobené převedením domovní správy  z dřívější agentury na úřad městského obvodu. Ale o tom ví jen malá skupina obyvatel Šídlovce. Pro ostatní by bylo vhodné to vysvětlit.

Kapitálové výdaje:

Celková částka 12 974  tis. Kč je podstatným výdajem rozpočtu. Občané mají určitě právo býti informováni, do čeho  budou tyto prostředky investovány. Vždyť jde o navýšení obecního majetku. V rozpočtu  není uvedeno, jaký majetek v konkrétní  podobě  v tomto  roce nabudeme, na co se můžeme těšit.

Závěr:

Jsou dva způsoby, jak lépe občany informovat o podstatných částech  rozpočtu. Buď komentářem, připojeným k rozpočtu nebo prostřednictvím Hrabovských listů.

Nebylo by od věci uspořádat k rozpočtu besedu s občany. Dokonce možná morální povinnost  volebních subjektů, které populární a do jisté míry i demagogické  heslo o větší srozumitelnosti rozpočtu vložily do svých volebních programů. Ale to bychom, my občané, požadovali od svých zastupitelů příliš. Doufejme, že všichni  dobře věděli, o čem hlasovali při schvalování rozpočtu v pondělí 28. prosince loňského roku.

  7. 1. 2016.  V.S.

 

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma