Navigace: Vladimír Slavík > Rozpočet MOb Hrabová na rok 2019

Rozpočet MOb Hrabová na rok 2019

 

Návrh rozpočtu byl zveřejněn  v listopadu 2018 na webových stránkách obce a následně projednán 17. 12. 2018 zastupitelstvem.

Předseda finančního výboru  na jednání zastupitelstva doporučil, aby výdaje pro rozšíření hřbitova byly řešeny z rozpočtu města.  Dále doporučil  rozšíření kapitálových výdajů o zřízení přechodu pro chodce u zastávky autobusu Beta a o  stavbu chodníku od Hrušky k hasičské zbrojnici v celkové částce 1 700 tis. Kč.  Připomínky z řad občanů na zastupitelstvu nezazněly. Starosta odpověděl na několik dotazů některých  zastupitelů. Pak byl návrh rozpočtu zastupitelstvem  schválen.

Dovolím si k rozpočtu připojit  několik svých poznámek. Především k  průběhu schvalování.

Podle platné legislativy se nejprve všem občanům oznamuje návrh rozpočtu (což se stalo), pak následuje projednání na zastupitelstvu (což se stalo) a nakonec se schválený rozpočet zveřejní opět na webových stránkách obce (což se doposud k dnešnímu dni nestalo). Visí tam stále pouze návrh. Můj dnešní komentář bude proto zaměřen pouze k návrhu rozpočtu. Předpokládám, že byl (s výjimkou kapitálových výdajů) schválen.

Příjmová stránka rozpočtu (83,5 mil. Kč). Provedu zde srovnání s rokem 2018.

Daňové příjmy (13,6 mil. Kč - 13,6 mil. Kč):  Žádná změna.

Nedaňové příjmy (12,1 mil. Kč - 12,7 mil. Kč): Zvýšení o 0,6 mil.Kč následkem  plánovaného zvýšení nájmu z obecních  pozemků, bytů a nebytových prostor.

Dotace od státu a města (29 mil. Kč - 31 mil. Kč): Zvýšení o 2 mil. Kč.  Jde pravděpodobně  o důsledek tlaku městských obvodů na posílení místních rozpočtů.

Financování (5,7 mil. Kč - 26,1 mil. Kč):  Zvýšení o 20,4 mil. Kč. Tento významný příjem si vysvětluji tak, že jde o úspory z minulých  období.

Celkové zdroje 60,8  mil. Kč – 83,5 mil. Kč). Významné zvýšení  zdrojů o 22,7 mil. Kč je unikátní. Tyto peníze budou asi  použity pro připravované investice, především pro stavbu nové MŠ.

Výdajová stránka rozpočtu (83,5 mil. Kč).

Výdaje se dělí na běžné a kapitálové. Ty první výdaje osobně  rozděluji do dvou skupin: na žádoucí a neproduktivní. Mezi žádoucí jsou výdaje na údržbu obecního majetku,  vzdělávání, kulturu,  sport, sociální služby, životní prostředí,  samosprávu. Jako neproduktivní chápu náklady na státní správu. Zde lze tolerovat pouze určitý nezbytný limit, v případě Hrabové dle mého odhadu cca 6 - 7 mil. Kč.

Běžné výdaje se plánují pro rok 2019 ve výši 38 923 tis. Kč. Ve srovnání s rokem 2018 je to snížení téměř o 2 mil. Kč. Značné  úspory cca 5 mil. Kč  vznikly v položce „Finanční operace“. Tato položka je pro mě „španělskou vesnici“. A asi i pro mnohé ostatní občany.

Pokud jde o jednotlivé položky běžných výdajů,  je situace následující (v mil. Kč): Místní komunikace 1,4. Školství 5,2. Kultura 0,8. Tělovýchova 0,7. Bydlení a komunální služby 10,0. Životní prostředí 6,4. Sociální služby 1,8. Státní a územní samospráva 11,1 mil. Kč.

Dle mého hodnocení výdajů máme  v Hrabové nepřiměřeně vysoké náklady na místní správu. Ztrácíme tím každoročně cca 2 - 3 mil. Kč, které by bylo možno uplatnit v oblasti investic. Je to, bohužel, pouze můj názor, naši zastupitelé s těmito vysokými náklady souhlasí.

Kapitálové výdaje. V návrhu rozpočtu je částka 44,6 mil. Kč, z toho  31 mil. na stavbu nové školky, 10 mil. na rozšíření školní družiny, 2,9  mil. Kč na přístavbu k radnici (kulturní zařízení), 250 tis. Kč na rozšíření hřbitova.  Úpravy, schválené zastupitelstvem, zde ještě nejsou promítnuty.

9. 1. 2019   V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma