Navigace: Vladimír Slavík > Schůzka s ředitelem OKD Ing. Tabáškem

Schůzka s ředitelem OKD Ing. Tabáškem

 

To, co nedokázal Ing. Dvořák jako předseda komise VDE v letech 2017-2018, to se uskutečnilo až nyní. Zasloužil se o to její současný předseda  Ing. Jiří Skalský. Míním tím schůzku s představitelem OKD,  s firmou, která je vlastníkem vodních nádrží s názvem  Pilíky.

Řeč byla o jejich budoucnosti.  Rozhodovalo se o ní v rámci procesu EIA, který probíhal po ukončení činnosti uhelného prádla Dolu Paskov a jehož účelem bylo odstranit všechny negativní dopady této průmyslové činnosti na zdejší krajinu.

V průběhu EIA  zastupoval  Ing.Radim  Tabášek  v roli řadového technika zájmy OKD a je s touto problematikou podrobně seznámen. Nyní  je od ledna 2020 ředitelem OKD  a jeho postoje jsou pro další osudy Pilíků velmi důležité.

Jednání proběhlo v prostorách naší radnice v pátek 30. ledna 2020 od 14:25 do 15:40 za přítomnosti Ing. Tabáška a šesti  členů komise VDE.

Byly projednány následující body:

1. Jaké jsou další záměry OKD s tímto areálem.

2. Proč OKD neplní úkoly, uložené v „Závěrečném stanovisku“ EIA  z května 2018.

3. Přístupová cesta k Pilíkům.

4. Odbahnění dna vodních nádrží.

K bodu 1: V současné době nemá OKD žádné konkrétní plány s komerčním  nebo jiným využitím  tohoto areálu.  Uvítali by prodej nebo pronájem.

K bodu 2: K otázkám k  „Závaznému stanovisku“ EIA byly odpovědi Ing.Tabáška velmi neurčité. Faktem je, že stále neexistuje odborná studie, která by řešila  vodní režim těchto rybníků,  nutnost existence čerpačky  Pilík 3 a čerpačky pod odvalem D2. (Pro vysvětlení: tato čerpačka  je umístěna po levé straně ulice Paskovská za tenisovým kurtem firmy Equicentrum a přečerpává vodu do Pilíků).  Zpracování  této odborné  studie o budoucnosti Pilíků  měly zajistit OKD, což neučinily. 

K bodu 3: OKD nemá zájem budovat k vodním nádržím přístupovou cestu s odpovídajícími parametry. Dosavadní stav potřebám OKD zcela vyhovuje.

K bodu 4: K odbahnění dna nádrží nemají OKD žádný důvod. Cílem odbahnění v roce 1990 bylo zvýšení objemu (vodní kapacity)  těchto nádrží. Nyní, po zastavení provozu uhelného prádla, kapacita nádrží není  důležitá. Mimo to odstranění nánosů je finančně velmi náročné.

Závěr:  Představy některých  zastupitelů Hrabové o možnostech využití těchto  prostor pro „volnočasové aktivity“  nejsou zcela reálné. Především není vyřešena přístupová cesta.  OKD sleduje pouze své zájmy, a  má to svou logiku. Je to soukromá firma, která si kontroluje své finance. 

Zůstává pouze jediná otázka: je v souladu s platnou legislativou nerespektování úkolů, které byly OKD uloženy v „Závazném stanovisku“ EIA? To je otázka pro legislativce, kterým je příkladně Mgr. Jiří Kubala z advokátní poradny z Frýdku-Místku. Náš předseda komise VDE  Ing. Jiří Skalský již s tímto právníkem tuto záležitost konzultuje.

Bude záležet na rozhodnutí našich radních, zdali se v této záležitosti uzavře patřičná smlouva.

1.2.2020    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma