Navigace: Vladimír Slavík > Starobělský zpravodaj - únor 2021

Starobělský zpravodaj - únor 2021

 

Možná, že tento časopis může být inspirativní i pro Hrabovské listy a to mimo jiné i ve výběru témat. A možná  také i  ve složení redakční rady.  

Str. 1: Očkování proti koronoviru – praktici jsou pro, obec pomůže.

Ve Staré Bělé žije 148 seniorů starších 80 let. Těm obec nabídla potřebné informace   při očkování proti koronoviru COVID-19 a pomůže i při registraci do systému. Mnoho seniorů má o to zájem. Preferovali by  však očkování u místního praktika.

Komentář HN: Snad si podobnou informaci přečtou i  senioři Hrabové v únorovém čísle Hrabovských listů.

Str. 4: Trochu statistiky od místního praktika MUDr. Piky.

Ordinaci navštívilo v minulém roce  2 081  pacientů se 14 039 návštěvami. Napsali jsme léků za 2 029 tis. Kč  a zdravotnických pomůcek za 441 tis. Kč. Uskutečnili jsme 794 odběrů krve. Proti chřipce jsme naočkovali 390 pacientů.

Komentář HN: Dlouhodobé sledování těchto ukazatelů by mohlo leccos prozradit i o úrovni zdravotní péče a o vývoji zdravotního stavu zdejších pacientů.

Str. 5: Bilance  Sběrného dvora OZO ve Staré Bělé v roce 2020.

  Sběrný dvůr zde funguje od roku 2003. Vloni zde bylo odevzdáno 527 t odpadu. Nejvíce bylo dřeva a stavební sutě. Vozily se i větve ke štěpkování  a použité oleje, a to jak motorové tak potravinářské. Mimo to jsou na  použité oleje k dispozici  4 sběrné kontejnery na  různých místech obce. Textil a obuv se třídily a použitelné kusy se předávaly potřebným místním  občanům.

Komentář HN: V Hrabové jsou  tyto služby zajišťovány v  nedaleké centrále  OZO na Frýdecké ulici. Podle zpráv od mých příbuzných ze Staré Bělé  jsou tam s detašovaným sběrným dvorem místní občané velmi spokojeni.

Str. 6: Paní učitelko, mně nejde mikrofon.

Reportáž z místní ZŠ v době koronovirové pandémie. Své zkušenosti sdělily učitelky matematiky, chemie, přírodopisu, češtiny a zeměpisu. Jejich stěžejní pomůckou byl počítač, weby a další aplikace.

Komentář HN: Doba koronovirová, konkrétně období let 2020 – 2021  se nesmazatelně zapíše do dějin našich škol. Je žádoucí o této době  informovat i širokou veřejnost. Předpokládám, že  Hrabovské listy nezůstanou stranou.

Str. 8: Již i přes Starou Bělou na sdíleném kole.

Popis zkušeností s tímto projektem po dvou letech jeho provozu. Stanoviště těchto kol jsou čtyři, a to na dolním konci U Matěje, Na Jízdárně, ve středu obce U Lípy a Potoky a na horním konci U kostela.

Komentář HN: Nemám přesné zprávy o současné situaci s touto službou v Hrabové, doufám,že  funguje dobře.

Str. 10: Fajn prostor za 670 tisíc Kč.

Informace o altánu, postaveném nedávno v prostoru mezi kostelem a byty pro seniory. Jde o krytý přístřešek, vybavený stoly a lavičkami. Předmětem kritiky občanů  je vysoká cena přístřešku.

Komentář HN: Nejenom v Hrabové  ale i ve Staré Bělé občané sledují výši nákladů na nové investice.

Str. 14: Co vařila babka.

Kuchyňské recepty na místní speciality. Je zmíněna bryja (ovocná kaše), dypka (mrkvová polévka), stírka ( mléčná polévka s noky), koláč zelňák a plecovníky (velikonoční specialita).

Komentář HN:  Článek  mi připomněl  mé dětství prožité ve Staré Bělé. Na uvedená jídla si dobře pamatuji. Nebylo by od věci zveřejnit v Hrabovských listech kulinářské  speciality Hrabové. Pokud vůbec existovaly.

Mimo výše uvedené  uvedené jsou zajímavé i další články. Starobělský zpravodaj vychází měsíčně v rozsahu 15 – 20 stran a lze si ho přečíst i na webových stránkách této obce.

6. 2. 2021      V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma