Navigace: Vladimír Slavík > Startovací byty

Startovací byty

Rychlost.cz - poptávka připojení

Obecní startovací byty jsou pronajímány za výhodných podmínek mladým občanům, zahajujícím samostatný život. Poskytují se na dobu určitou, na 2 až 3 roky. Startovací bydlení jistě přivítají ti, kteří začínají svou pracovní kariéru s poměrně nízkým platem a nemohou si dovolit platit vysoký nájem v privátních bytech. A také ti, kteří plánují stavbu rodinného domu a šetří si vlastní finanční zdroje na získání výhodné hypotéky.

 V květnovém Starobělském zpravodaji je informace, že ve Staré Bělé byla ukončena oprava šesti startovacích bytů 1 + 1 a dvou garsoniérek.  Byty mají plochu od 29 do 44 m/2, a na jejich obsazení bylo vypsáno výběrové řízení. Z dvanácti přihlášených občanů bylo vybráno osm, kteří splnili všechny podmínky pro pronájem těchto bytů. Nájemné je první dva roky 90 Kč za m/2, v třetím roce se zvyšuje na 120 Kč. Smlouvy se uzavírají na dobu určitou, konkrétně na 3 roky.

 Startovací byty již existují mnoho let v mnoha obcích ČR.  V Hrabové, bohužel, stále nejsou. Přitom by tuto možnost  možná uvítali mnozí mladí lidé, kteří si během těch 2 až 3 roků si našetří na výhodnější bydlení. Nebo je prokázáno, že o startovací byty by v Hrabové nebyl zájem?

 Hrabová má ve své správě 221 bytů různé velikosti, a nic nebrání tomu, po uvolnění některých z nich, zařadit tyto do kategorie „startovacích bytů“.  Snad se to časem uskuteční.  Při současných rozpočtech Hrabové ve výši cca 140 mil. Kč by bylo možné postavit pro tyto účely i nový bytový dům. Ale musely by se omezit některé problematické výdaje typu „Chodník od zastávky MHD Kostelík k hasičské zbrojnici“, „Rekonstrukce domu na ulici Příborská 28“, a jim podobné.  

Středa 15. května 2024       V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma