Navigace: Vladimír Slavík > "Stošestka" v Hrabové v roce 2020

"Stošestka" v Hrabové v roce 2020

 

Zákon č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím, byl přijat již před cca 20 lety, a to přes velký odpor některých poslanců a také představitelů veřejné správy. Není divu, často jsou důvody leccos před veřejností  zatajit.

Nejinak tomu bylo  i v Hrabové. Zavádění  této „novoty“ trvalo dlouho, odpor  ze strany zdejšího úřadu i některých zastupitelů byl velmi houževnatý a náprava  nastala až v roce 2014.

Počet žádostí  o informace byl pak v následujících leech  celkem srovnatelný s okolními  městskými obvody. To se změnilo v roce 2020. Jejich počet vzrostl na 85! Zvláštní  bylo, že  autorem 70-ti z nich  byl  byl místní zastupitel a  navíc člen kontrolního výboru!

 Mám s touto „inflací“ dotazů následující   problém:  Vždyť tím tento zákon  ztrácí mezi občany na vážnosti!  Jeho autoři velmi usilovali o to, aby dotazy i odpovědi byly zveřejňovány. Důvody si každý domyslí sám. Mimo jiné se tímto způsobem měla „vyprovokovat“  diskuse o některých místních problémech.  Ale čeho je moc, toho je příliš! Myslím, že nikdo není ochoten podrobně studovat 85 dotazů a přemýšlet o jejich obsahu. 

Autoři zákona si byli vědomi tohoto nebezpečí, a proto je v zákoně v § 2, odst. 4, napsáno:

„Povinnost poskytovat informace se netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací“.

Doporučuji  panu tajemníkovi, aby v tomto roce posuzoval žádosti i z tohoto hlediska a v odůvodněných případech je poslal žadateli  nezodpovězené nazpět.

V letošním roce budu v Hrabovských novinách zveřejňovat některé zajímavé dotazy, a to včetně odpovědí, které podepisuje pan tajemník.  Dnes je na řadě  dotaz č. 1:

„Žádám o informaci, kdy byl na ÚMOb uložen k nahlédnutí zápis z jednání zastupitelstva, konaného 16. 12. 2020“.

Odpověď pana tajemníka:

„Zápis ze 17. zasedání ZMOb ze dne 16.12.2020 byl v souladu s § 95 odst. 2 zákona o obcích uložen na obecním úřadě k nahlédnutí již  11. den od skončení jednání zastupitelstva“.

Komentář  HN:  Dotaz  byl zřejmě  učiněn následkem pozdních zveřejňování  těchto zápisů na  webových stránkách MOb. Již je asi vše v pořádku, zápis  z posledního zastupitelstva se všemi náležitostmi  byl k disposici občanům  v souladu se zákonem o obcích již 27. 12. 2020.

1.2.2021        V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma