Navigace: Vladimír Slavík > Štramberské novinky č. 3/2020

Štramberské novinky č. 3/2020

 

Tento článek je určen těm čtenářům HN, kterým se také nelíbí způsob vyjadřování některých občanů na sociálních sítích. Míním tím různé osobní urážky, nadávky, pomluvy, šíření poplašných zpráv atd. Těmi sociálními sítěmi míním zdejší  soukromé FB a  soukromé webové stránky.

 Příliš mi nevadí, když občané kritizují  místní politiky, někdy  i neoprávněně.  Ti s tím musí počítat, šli do politiky dobrovolně a voliči mají na kritiku plné právo. Ale i kritická slova lze sdělovat kultivovaně a bez hrubých urážek.

Naštěstí se tento nešvar prozatím odbývá mimo jednání zastupitelstva a  stránek Hrabovských listů.  Není tomu tak všude! Mají s tím problémy v nedalekém  Štramberku. Svědčí o tom článek Ing. Jiřího Šebka v místním časopise z března minulého roku:

Vážení a milí čtenáři Štramberských novinek,

Od posledních komunálních voleb sleduji na stránkách Novinek téměř bratrovražedný boj místí „Opozice“ a „Koalice“ ve Štramberku. Považuji se za běžného občana, který není příznivcem nebo obdivovatelem ani jednoho uskupení. Vzhledem ke svému věku si myslím, že mám dostatek životních i profesních zkušeností nejen z praxe ve svém oboru, ale i z působení v komunální politice. (8 let jsem byl v Zastupitelstvu a Radě města). Nepamatuji se, že bychom se k sobě navzájem chovali tak, jak to vidím nyní. Vždy nám šlo o prospěch občanů Štramberka. Hrát si na koalici a opozici na malých městech a obcích, jak to vidíme v Parlamentu, nemá žádný smysl. Ty neřeší problémy zahraniční politiky, důchodovou reformu, zdravotnictví, školství nebo energetickou koncepci státu. Zde se řeší problematika parkování, chodníků, osvětlení, kanalizace nebo úprava hřbitova apod.

Proč ta zloba a nenávist, proč zveřejňování polopravdy a mnohdy i lži? Myslím, že určitá dávka tolerance a slušného chování by slušela všem zúčastněným na současném nedobrém stavu politické kultury ve Štramberku. Nejen v běžném životě, ale především v politice dosáhneme oboustranně přijatelných výsledků osobním jednáním a kompromisem.

Dočkáme se toho?

Srdečně zdraví Ing. Jiří Šebek

Komentář HN:  Také si neumím vysvětlit příčiny zloby a nenávisti, kterou tak okázale a bez skrupulí kolem sebe šíří někteří občané.  Tento způsob jednání nikam nevede!. Věřím, že jde pouze o dočasné tendence a dříve nebo později  opět zvítězí slušnost a kultivovanost.

Možná, že i naše společnost se nyní nachází v pubertě. Ve  věku 12-14 let jsem si  také velice liboval v hrubé mluvě, snažil jsem se prokazovat dospělost kouřením a  odmítáním dobře míněných rad rodičů.  Časem jsem z toho vyrostl.

23. 2. 2021      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma