Navigace: Vladimír Slavík > Táhněte spolu za jeden provaz

Táhněte spolu za jeden provaz

 

Je to již více jak 7 let, kdy v Hrabovských listech č. 2/2016  vyšel pod titulkem „Táhněte spolu za jeden provaz“ rozhovor tehdejšího redaktora Hrabovských listů Petra Žižky s tehdy novým tajemníkem městského obvodu Hrabová Ing. Janem Sochou.

 Tajemník to myslel jistě s Hrabovou dobře, ale neuvědomil si, že „táhnout za jeden provaz“ při  řízení obce je zcela nereálné.

Odporuje to základnímu principu demokracie, který je založen na svobodě myšlení a názorů. Rozhodnutí o řešení daného problému se děje hlasováním, vyhrává většinový názor. Menšina asi těžko bude nadšeně „tahat za jeden provaz“ s většinou, když prohrála hlasování.

Po komunálních volbách se vždy ve vedení obce vytvoří koalice a opozice. Opozice sleduje pozorně činnost koalice, a upozorňuje veřejnost na její chyby. Pokud je kritizovaných chyb mnoho, dopadnou příští volby v neprospěch současné koalice. Tento samočisticí regulační systém funguje celkem spolehlivě.

Jak to bylo s koalicí a opozicí v Hrabové? Hlavní slovo měla v letech 1994 – 2018 vždy ODS, ostatní strany neměly na rozhodování o věcech veřejných příliš velký vliv. V tomto období, zvláště v jeho první polovině, se Hrabová velmi změnila. Občané tyto změny uvítali, a volili opakovaně koaliční strany v čele s ODS. Významnou osobností koalice byl v letech 1990 až 2006 ing. Rundt, pak již to bylo s významnými osobnostmi mezi koaličními zastupiteli stále horší.

 Změna ve vedení obce nastala po volbách v roce 2022, kdy koalice, vedená ODS, byla vystřídána koalicí vedenou SNK Hrabované v čele s Ing. Orkáčem a Milanem Slívou. Dosavadní koalice přešla do opozice, a tvoří ji zastupitelé Trávníček, Dolejška, Gromnica  a další.

Činnost současné opozice hodnotím velmi pozitivně: Se ztrátou vedoucí pozice ve vedení obce se opoziční zastupitelé nesmířili, na jednání zastupitelstva jsou velmi aktivní, kritizují domnělé chyby koalice a nabízí vlastní řešení. Své názory zveřejňují v Hrabovských listech a na sociálních sítích. Koalice si uvědomuje, že svou vedoucí pozici ve vedení obce nemá „na věčné časy“, a věnuje pozornost i opozičním názorům.

 Kdo je pro Hrabovou větším přínosem, o tom rozhodnou občané ve volbách v roce 2026.

V závěru se vracím k heslu „táhněte za jeden provaz“.  I když nikdy netáhli všichni za jeden provaz, Hrabová je na tom stále lépe. Od roku 1990 se výrazné zlepšila infrastruktura, životní prostředí, samosprávné orgány obce jsou stále aktivnější, o dění v obci pravidelně informují webové stránky obce a Hrabovské listy. Stále pestřejší a přínosnější je i činnost spolků a organizací.  Za tím vším je obětavá práce nepříliš početné skupiny občanů, kteří se angažují ve prospěch těch ostatních.

Úterý, 28. listopadu 2023         V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma