Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - červen 1950

Události v Hrabové - červen 1950

 

Schůze Obvodní rady se konala 3. června 1950 za přítomnosti  9 členů OR, zástupce městského vedení  Akčního výboru NF a instruktora JNV s. Günthra. Neúčast 3 členů OR byla řádně omluvena.

Schůzi zahájil a vedl  nový  předseda  OR s. Vitoslavský. Hlavním bodem byly volby předsedů jednotlivých komisí . Prvním místopředsedou a bezpečnostním referentem byl zvolen s.  Malucha Oldřich a jeho zástupcem s.  Vlad. Kříbek. Bytovým referentem zvolen s. Frant. Šostý. Vyživovacím referentem s. Polach Ludvík. Stavebním a technickým referentem  s. Kříbek Vlad. Osvětovým a kulturním referentem s. Zd. Olivová, která dočasně povede i referát tělovýchovy a sportu. Sociálním referentem zvolena s. Foltová, která dočasně povede i místní textilní komisi. Předsedou SPLS byl zvolen s. Míček Břetislav.

Instruktor JNV s. Günther poučuje novou OR o  povinnostech a významu  jednotlivých  komisí, zvláště pak o nově zřízenou složku u lidové správy SPLS. Ukládá, aby všichni členové SPLS byli seznámeni se svými úkoly, na kterých  závisí rozkvět obce.

Předseda s. Vitoslavský sděluje, že  bude svolána stará i nynější Obvodní rada. Staré OR bude poděkováno za její dosavadní práci. Usneseno, aby ve funkci ředitele  LA zůstal Vlad. Talpa a ve funkci tajemníka LA  pí. Talpová.

Následovala rozprava o pracovních plánech OR a dalších úkolech. OR se bude scházet každou druhou středu, jednotlivé komise dle potřeby. Úřední hodiny pro občany za účasti předsedy OR  budou každé pondělí a středu  odpoledne.

Předmětem jednání na příští schůzi Rady žen  bude zřízení školky v hostinci U Vlčka. OR požádá VŽKG o změnu zastávky na znamení u kostelíka na pravidelnou zastávku. Bude vyměněn sběrač mléka. Rezoluce k soudnímu přelíčení s velezrádci bude odeslána společně s rezoluci  místní školy  a   Akčního výboru NF.  Zařídí s. Vybíral.

Obvodní rada zařídí u technického referátu JNV, aby byla opravena římsa na střeše obecní školy.  Bude požádáno o Instalaci výstažních návěští na cestách před školami a o  rozšíření rozhlasu na Závodí a na Žižkově. Doporučeno, aby textilní komise byla rozšířena o 2 muže.

Zapsal: Ant. Adámek.

Komentář HN:  Původní členové  Obvodní rady  byli nahrazeni novými, vesměs členy KSČ. Nejasná  je  pracovní náplň nově zřízené komise se zkratkou SPLS s předsedou Ant. Míčkem.  Snad se to vyjasní v budoucích zápisech Obvodní rady, která se  mimo jiné usnesla, že se bude scházet  co 14 dnů ve středu.  Je asi náhoda, že se tak děje doposud.  Nejasná je  pracovní náplň komise pod vedením Vlad. Talpy s označením  LA.  Zcela nejasné je sdělení  o rezoluci k soudnímu přelíčení s velezrádci.  O koho se v červnu r. 1950 mohlo jednat? Zápis z OR z 3. června r. 1950 se o tom jmenovitě nezmiňuje.  Snad se to vše vyjasní v příštích zápisech Obvodní rady.

17. 9. 2016     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma