Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - červen 1952

Události v Hrabové - červen 1952

 

 Na prvním zasedání v červnu bylo přítomno 11 členů rady, instruktor JNV a zástupkyně Rady žen. Prvním bodem programu je rozhodnutí o svolání výboru Rady žen, a to na 18. června 1952. Zodpovědný s. Mokryš a Šostý.

 Následovalo projednání přípisu JNV o soutěži Praha – Ostrava. Po diskusi rozhodnuto, že OR se zapojí do této soutěže těmito úkoly: Pro budování NHKG budou získány hlavně mezi nepracujícími ženami  krátkodobé a dlouhodobé brigádnice. Uspoří se dovoz železné rudy tím, že se zvýší sběr šrotu, barevných kovů a jiných odpadových hmot. V rámci akce 5M se zřídí nová cesta ke hřbitovu a upraví se cesty na novém Šídlovci. Započne se stavba urnového háje na hřbitově. To vše do 21. prosince letošního roku.

 K úkolům v zemědělství: Žňový plán bude sestaven tak, aby pokud možno co nejméně zatěžoval špičky v odběru el. proudu. Výkup obilí bude překročen. Vyřazen bude brakový dobytek a nahrazen kvalitním. Podle usnesení strany a vlády bude zvýšena v naší obci živočišná výroba. Podzimní práce budou provedeny všas. Obvodní rada pomůže při zpevňování forem kolektivního hospodářství v místním zemědělství. V nejbližší době svolá s. Polach svou komisi, která vypracuje žňový plán.  Tato komise bude řídit průběh žní.

Následovala zpráva s. Vojtoviče o průběhu akce M. Vyměřování nové cesty na hřbitov bude provedeno ihned po sklizni sena. Za květen bylo odpracováno 680 bezplatných brigádnických hodin v hodnotě 107 tis. Kč.

Různé: S. předseda apeluje na s. Polacha a ostatní členy OR, aby se zaměřili na sklizeň a sušení sena. S. Polach podává zprávu, že vázne dodávka vajec. Za tím účelem byli již svoláni všichni neplniči a bylo jim oznámeno, že pokud nebudou dodávky splněny, nedostanou potravinové lístky.

S. předseda žádá s. Šostého, aby byl konečně vyřízen případ paní Kociánové v bytové otázce. Usneseno, že jí bude přidělen první byt, který se uvolní. S. Šostý žádá o stanovisko k výměně bytu mezi Dragančíkem a občanem z Vítkovic. Usneseno nevyhovět prozatím této žádosti.

S. předseda rozdal všem členům brožuru s projevem předsedy vlády Zápotockého. Po přečtení bude její obsah projednán na příštím zasedání OR. Taktéž žádá o oznamení těch, kteří nepracují řádně v komisích, aby mohli být vyměněni.

Zapsal: Mazák

Na druhé červnové schůzi bylo přítomno 9 členů OR, instruktor JNV, 2 členové komise pro kontrolu činnosti OR z Ostravy, zástupci JZD s. Kaloč a Glingar, zástupce Akčního výboru s. Vybíral a za Výbor žen s. Zrubková. Omluven s. Vitoslavský, neomluven zástupce mládeže s. Boruta. Schůzi řídil s. Polach.

Prvním bodem programu byly žně. Byl schválen žňový plán a plán žňových hlídek. V dalším bodě vysvětluje s. Mazák usnesení strany a vlády o JZD. Po rušné diskusi bylo  OR přijato toto usnesení: a) členové OR se zapojí do náborové neděle a společně s KSČ zaměří nábor do JZD na drobné a střední zemědělce.  b) členové OR se zapojí do akce zkvalitnění JZD ve smyslu vládního usnesení. c) situací v JZD se bude rada zabývat na každém zasedání a bude činit opatření pro upevnění JZD.

Různé: S. Vybíralová má dotaz, kam se mají zaslat léčivé byliny, nasbírané žáky školy. Zjistí s. Mazák.  S. Šostý předkládá žádost o výměně bytu mezi Dragančíkem a Zatloukalem, který se nabízí pro práci v administrativě JZD. S. Žižková informuje o zájezdu do vzorového JZD v Hlavnicích a žádá o nábor účastníků. Přihlásil se s. Kaloč. Hovory s občany na téma JZD se uskuteční 9.  července. Středisko Osvětové besedy bude umístěno v bývalé pekárně Procházky.

S. Vojtovič dává návrh k odstranění pomníku Janhuby, jelikož překáží dopravě na Šídlovci. Rozhodnuto pomník odstranit, zodpovědný s.Vybíral, termín do 14 dnů.

S. Mazák předkládá žádost JNV, aby schůze OR se konaly každý týden. Schváleno.

Zapsal: Mazák

Komentář HN: Hlavním tématem na jednáních rady byly žně. Podle výsledků „zemědělské výroby“ a hlavně podle  plnění  povinných dodávek byla hodnocena práce OR a všech dalších organizací. Velmi důležitým a také velmi obtížným úkolem bylo založení JZD.  Dalším aktuálním tématem bylo ustavení Rady žen. Důvodem byla skutečnost, že tato část polupace nebyla ještě dostatečně zapojena do budování socialismu. Za pozornost stojí návrh na odstranění pomníku Janhuby. Ne přemístit, ale přímo odstranit!

24. 11. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma