Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - duben 1951

Události v Hrabové - duben 1951

 

 Schůze Obvodní rady se konala  11. dubna 195 za účasti 8 členů.

Program:  Čtení zápisu, jarní práce, čistota obce,  akce 5M, příprava plánu OR a komisí na 2. čtvrtletí 1951.

Po přečtení zápisu  se dotazuje s. Vojtovič, co bylo učiněno k nápravě nedostatků v tržnici na Šídlovci. S. Polách odpovídá, že nemá přesné informace, ale bude se snažit, aby tam byla zavedena „Kniha přání  a stížností“. Bude dopsáno na tržnici ve Vítkovicích, aby byla sjednána náprava.

Jarní práce. Předseda žádá s. Polácha, aby podal zprávu o situaci. S. Polách informuje, že práce jsou z 80% hotovy. S. předseda kritizuje práci předsedy JZD, který nedostatečně plánuje práci JZD.

Úprava a čistota obce. V neděli 15. dubna bude celoobecní brigáda k úpravě obce.  Organizace KSČ vyhlásila soutěž o nejlépe upravený úsek vesnice.

Akce 5M. Do akce je pojata úprava cesty ke hřbitovu.   Pan  Chlupatý souhlasí s vyrovnáním cesty,  vyměření provede ing. Balušek. Schválena komise pro akci 5M ve složení:  ing. Balušek, Dřímal, Glingar, Ševčík, Hlisník, Janša. S. Olivová žádá, aby do plánu akce 5M byla pojata úprava Husova pomníku.

Plán OR a komisí na 2. čtvrtletí:  S. předseda žádá všechny komise, aby předložily své plány jak na 2. čtvrtletí  tak na celý rok. To také proto, že se připravují hovory s občany, kde o tom bude hovořeno.

Různé. Do schůze se dostavili Vojkůvka Augustin a Zezulka Josef a žádají o schválení stavby jejich rodinných domků. S. předseda se na to dotazoval na JNV a bylo doporučeno, aby žádosti byly zasílány na JNV. Bude ale přihlíženo ke stanovisku OR. S. Malucha žádá o spolupráci všech členů bezpečnostní komise. Mají se potírat nepřistojnosti. Žádá o připomínky, které by upevnily bezpečnost občanů.  S. Olivová upozorňuje na Pochod míru, který se koná v sobotu 14. dubna a vyzývá všechny k účasti. Sběr železa bude proveden v neděli 15. dubna a sběrem je pověřena jednota Sokol.

S. předseda končí v 21.30 hod. schůzi s pozdravem Práci čest! a žádá o účast na nedělní celodenní brigádě.   

 Za nepřítomného s. Adámka zapsal s. Mazák.

Komentář HN:  Problémy řešené na této  Obvodní radě jsou charakteristické pro tehdejší dobu. Připomínky k tržnici na Šídlovci se zřejmě  vztahovaly na nedostatek některých potravin. Připomínka k JZD je první tohoto druhu a brzy se stane toto družstvo a zemědělství vůbec hlavním problémem, řešeným pravidelně na Obvodní radě. Chvályhodný je zájem tehdejších radních o vzhled obce, toto téma je určitě aktuální i dnes. Pozornost  zasluhuje snaha o kontakt s veřejností prostřednictvím tzv. Hovorů s občany. Dnešní generace radních na tento důležitý nástroj „zpětné vazby“ zcela rezignovala.

17. 10. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma