Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - květen 1953

Události v Hrabové - květen 1953

 

Celkem se v tomto měsíci uskutečnily 3 zasedání rady, dvě normální a  jedno slavnostní u příležitosti oslav výročí osvobození obce v r. 1945.

Na běžných jednáních rady se projednaly mimo běžnou agendu i  následující záležitosti:

Řešily se nedostatky ve fungování školních družin, ředitel školy s. Cigánek slíbil nápravu. Pokud jde o záporné jevy v chování ubytovaných ve svobodárnách, nedošla doposud od Vítkovických staveb odpověď. Byly zjištěny nedostatky v údržbě hráze bývalého rybníka Pilík. Přímo na místě se sejde komise, zodp. S. Vojtovič.

Projednán oběžník JNV o činnosti komisí. Je nutno vyměnit neaktivní členky Výboru žen, a to do 14 dnů. Schválena žádost Arnošty Peterové o sociální důchod. Výkup zemědělských plodin za 1. čtvrtletí  plněn takto: mléko 100,5%, vajíčka 114%, vepřové 112%, hovězí 101%. Stále jsou však zemědělci, kteří neplní.

O situaci v JZD podal zprávu s. Kanclíř. Jarní práce pokulhávají. V soukromém sektoru byly jarní práce již dokončeny a některé dokonce uspíšeny. Neobdělávaná půda JZD byla přidělena do nuceného pachtu, tři zemědělci podali odvolání. Zemědělská komise navrhuje uložit další lhůtu a v případě neúspěchu podat trestní oznámení.

O činnosti ČSM, Sokola a Pionýra podala zprávu s. Trčková. Mládežníci mají politický kroužek a vytvořili kulturní agitku, která se začíná zdárně rozvíjet. Na brigádách v JZD odpracovali 137 hodin. V Sokole je družstvo odbíjené žen a družstvo kopané. V Pionýru byl proveden slib, pionýři pomáhají při sázení stromků a zapojili se do soutěže mladých Mičurinců.

Různé: Zemědělec Kaloč odmítl peněžitou částku za nadlimitní mléko s tím, aby mu vznikla rezerva pro období, kdy nebude moci splnit dodávku. Bude učiněn dotaz na JNV,  zda to je možné.

Byl schválen návrh na odměny, a to s. předseda 2000 Kčs, s. Šostý a Kanclíř  po 300 Kčs, ostatní referenti po 200 Kčs mimo s. Boruty a Kurszy.

Na druhém zasedání rady bylo mimo běžnou agendu projednáno: poslána další urgence na Vítkovické stavby ve věci chování osazenstva brigádnických domovů. Komise na hrázi Pilíků zjistila jejich špatný stav. Bude dopsáno příslušným orgánům o zajištění nápravy, aby zde nedošlo k úrazu. Ve Výboru žen budou vyměněny 2 členky. Do schůze byl pozván kronikář s. Kolich, který  požádal OR o pomoc při tvorbě zápisů. Usneseno, že se vytvoří komise a za pomoci kroniky sokolské hasičské se doplní potřebný materiál.

K prošetření byla zaslána obvodní radě  stížnost Šugara, kterou poslal na předsednictvo vlády. Požaduje se stanovisko a odpověď.  JNV žádá o pomoc při kontrole domovní daně.  Pro tyto účely bude ustavena komise. Má se prošetřit stížnost na Karla Baluška, který naváží hlínu na příjezdovou cestu k parcele č. 1964. Projednána opatření soutěžní komise mezi NV, je nutno zlepšit výchovu občanů cikánského původu. JNV žádá o zajištění skladišť pro obilí a seno z letošní sklizně. Odpoví se, že takové prostory nemáme.

Podrobnou informaci o akci 5M na Šídlovci podal s. Vojtovič. Místní občané odpracovali na úpravě terénu 1324 hodin, bylo položeno kolem cest 500 m okrajniků, bylo vysázeno 318 ovocných, 100 okrasných a 1000 keřovitých stromů.

O situaci v obchodní síti podala zprávu s. Derkačová. V papírnictví (NARPA) je nedostatek materiálů pro výzdobu při různých oslavách a nejsou na skladě  obrazy státníků. Nedostatečně je zásobován KOVOMAT. Nejsou vědra a hrnce, v poslední dodávce bylo pouze sklo a porcelán.

Různé: s. Vojtovič navrhuje odstranění budky bývalé prodejny tabáku Kokeše, jelikož hyzdí vzhled obce. Z bývalé holírny s. Záviského se navrhuje zřídit sběrnu mléka. Představitel ČSM s. Boruta žádá o zajištění střešní lepenky pro klubovnu mládeže. V této věci bude učiněn dotaz na JNV v Ostravě.

3. 1. 2017    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma