Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - květen-říjen 1948

Události v Hrabové - květen-říjen 1948

 

V archivních materiálech, uchovávaných ve fondech ostravského  městského archivu, chybí záznamy o činnosti Obvodní rady v  Hrabové za období květen - říjen 1948.

 Některé  tehdejší události jsou zaznamenány v místní farní kronice.  Z  r. 1948 je tam následující  zpráva o volbách do Národního shromáždění:

„V neděli  30. 5. 1948 konaly se volby do Národního shromáždění ve volebních místnostech nové i staré školy. Před volbami byli občané upozorněni, aby si kandidátní listiny navzájem nezaměňovali. Bílé lístky byly totiž tajně počíslovány. Bylo prý velké vyšetřování, kdo to učinil. Pak se roznášeny nové. Při volbách se dával pozor na lidi málo spolehlivé. Ve volebních místnostech byly nalepeny plakáty, jako výstraha a hrozba, kdyby někdo nevolil tak, jak to chce lid. Agitace byla veliká, ale přesto se našli „reakcionáři“, kteří zradili svou vlast bílými lístky nebo prázdnými obálkami. Přesto bylo bílých lístků 400 a prázdných obálek 130. Voličů jednotné kandidátky prý bylo 1770“.

Komentář HN:  V uvedených „volbách“  mohli voliči  hlasovat buď pro jednotnou kandidátku Národní fronty nebo vhodit do volební urny tzv. bílý lístek. Byla o tom i následující báseň v tehdejších novinách  Nová svoboda: „Bílé lístky-černá zrada, moudrá je jen jedna rada. Jestli ctíš  svou vlastní matku, vol jednotnou kandidátku“.

V Ostravě bylo pro jednotnou kandidátku odevzdáno 90,4% hlasů. Nejvíce bílých lístků vhodili voliči do uren ve Staré Bělé, Výškovicích a v Hrabové. Tak o tom tehdy psal 1. 6. 1948 časopis Československá demokracie.

 Další zápis z jednání Obvodní rady Hrabová je až z listopadu 1948. Období od června  do listopadu překleneme informacemi o  nejvýznamnějších tehdejší událostech  v Ostravě a okolí.

V červnu  r. 1948 byla sloučena strana sociálně-demokratická s KSČ. Její přední představitelé získali vlivné funkce jak ve státních službách tak v KSČ. S nimi přešla do KSČ  většina členské základny. Ti, co nepřešli se zařadili mezi „reakcionáře“.

Nastala perzekuce odpůrců nového režimu. Ve Vítkovických železárnách bylo propuštěno z politických důvodů 210 zaměstnanců. Podobné čistky byly i v OKR. Z VŠB bylo propuštěno 5 profesorů, studium museli ukončit studenti, kteří nesouhlasili s komunistickým režimem.

Proběhly rozsáhlé perzonální změny v soudnictví, bezpečnosti a v armádě a následovala řada politických procesů. První z nich v září 1948, a to s vedoucími činovníky ostravského  Sokola. Za rozmnožování a šíření letáků byl odsouzen učitel Emil Šlusař z Radvanic, student Zdeněk Fišer z Vítkovic a tři úřednice z nakladatelství Melantrich.

8. 9. 2016   V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma