Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - leden 1948

Události v Hrabové - leden 1948

 

Podle rozhodnutí  Obvodní rady se 20. ledna uskutečnila veřejná schůze, a to v sále hostince U lípy za přítomnosti 380 občanů s následujícím  programem: 1. Příští výstavba Hrabové, 2. Revize pozemkové reformy.

Schůzi zahájil a řídil Ludvík Sobek, přivítal všechny přítomné, zvláště pak předsedu ÚNV v Ostravě Josefa Kotase a  představitele technického odboru ÚNV p. Kafku.

K bodu 1: Předseda Obvodní rady přednesl program činnosti v rámci dvouletky jakož i požadavky obce na  výstavbu, zahrnuté do připravovaného dalšího, pětiletého plánu. Zdůraznil výstavbu škol, hřiště, cesty a jiné akce.

 K bodu 2: Předseda Ludvík Sobek  přednesl stanovisko města Ostravy k revizi pozemkové reformy  a stanovisko obce k parcelaci velkostatku p. Otakara Lyčky,

Diskuse: Za stranu nár.soc. oznámil p. Buchal odmítavé stanovisko k parcelaci velkostatku. Navrhl vyslání deputace, složené ze zástupců Národní fronty a vedené předsedou Obvodní rady na ministerstvo zemědělství s úkolem vymoci povolení k ponechání velkostatku dosavadnímu majiteli. Jako druhý se přihlásil do diskuse p. Bohumil  Olšanský, který za stranu lidovou žádá též ponechání velkostatku dosavadnímu majiteli. Do této debaty se přihlásilo ještě 10 řečníků se střídavými názory na parcelaci. Za stranu soc.dem. prohlásil Antonín Tomáš, že s parcelací souhlasí. Na dotaz p. Buchala na předsedu OR, zda je ochoten vést deputaci do Prahy, prohlásil tento, že ne a že by to měla učinit strana nár.soc.

 Předseda ÚNV Josef Kotas (KSČ)  v obsáhlém projevu zaujal stanovisko v výstavbě obce i k otázce parcelace. Zdůraznil nutnost výstavby škol. U výstavby vodovodu požadoval vydatnou pomoc místního občanstva. Jako reálnou možnost zmínil i stavbu obecního domu u hasičské zbrojnice. Budování hřišť  bude ÚNV dle svých možností účinně  podporovat.  ÚNV v Ostravě je zásadně proti  zrušení  expozitury  zemské školní rady v Ostravě.

K parcelaci velkostatku prohlásil, že si velmi váží Otakara Lyčky, který za války podporoval české lidi, že si i v současnosti plní všechny předepsané dodávky, ale že vydaný zákon platí pro všechny a nemůže býti činěna výjimka ani u velkostatku v Hrabové.

Po provedené diskusi k celkovému programu schůze přednesl Josef Kaloč návrh rezoluce proti zrušení expozitury zemské školní rady se zdůzazněním, že se tím ruší jedna ze základních vymoženosti demokratického státu. Rezoluce byla jednomyslně přijata.

Předseda Obvodní rady pak poděkoval Josefu Kotasovi za porozumění pro požadavky naší obce, občanstvu za spolupráci a zvláště pak zemědělcům za plnění předepsaných dodávek, které jsou nezbytné pro zajištění výživy našeho národa. U těch, kteří ještě nedocílili plného úspěchu se očekává, že se v letošním roce budou snažit splnit dodávky na 100%.

V závěru projevil přání, aby veškeré občanstvo usilovnou práci zvelebilo naši městskou čtvrť  a vybudovalo tak všem občanům spokojenou budoucnost.

Komentář HN: I z uvedeného záznamu této veřejné schůze je patrné, jak složitá byla poválečná situace. Komunistická strana šla promyšleně za svým hlavním cílem – zlikvidovat demokratické zřízení a po vzoru SSSR budovat socialismus dle  marxisticko – leniských teorií.

Významnou osobností těchto snah na Ostravsku byl Josef Kotas (1891 – 1966). Byl aktivním členem KSČ od jejího založení, poslancem a významným funkcionářem této strany. V r. 1939 emigroval do Londýna a do republiky se vrátil společně s  E. Benešem a jeho vládou přes Košice  v r. 1945. S pověření KSČ působil po válce v Ostravě ve vedení této stany a jako předseda Jednotného národního výboru, a to až do r. 1960. Jen díky podpoře ostravských horníků unikl politickým procesům v padesátých letech. Patřil k nejvýznamnějším ostravským politikům, za jeho působení prošla Ostrava radikálními přeměnami. S jeho jménem je spojeno sídliště Poruba, Stalingrad, zimní stadion, hala Tatran, tenisové kurty v Komenského sadech, most Pionýrů, hřbitov na Slezské Ostravě, ZOO a řada dalších. Kromě již zbouraného zimního stadionu je po něm doposud pojmenována i ulice v Hrabůvce.

31. 8. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma