Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - leden 1952

Události v Hrabové - leden 1952

 

Prvního lednového zasedání  v r. 1952 se zúčastnilo 10 členů rady, instruktor JNV Ostrava,  zástupci KSČ a Akčního výboru Národní Fronty. Bylo dohodnuto, že zasedání rady se budou konat pravidelně  2x měsíčně.

Na tomto zasedání podal s. Polach zprávu o plnění zemědělských dodávek za r. 1951. Nebylo splněno vepřové maso,a to následkem obrny vepřů u dvou chovatelů (Kaloč a Gerold).  Musí tento dluh vyrovnat v roce letošním. Pro nesplnění dodávek mléka nebudou vydány šatenky těmto zemědělcům: Sýkora Bedřich, Ličková Marie, Černý Rudolf, Černá Aurelie a Adámek Josef.

Všichni referenti si musí vypracovat plán činnosti. Předseda nabádá referenty, aby konali schůze svých komisí alespoň jednou měsíčně.

Bude zřízena Tabule cti a hanby, a to ve výkladní skříni obchodu pí. Procházkové. Usneseno schálit žádosti o přestavby bytu Baluška Františka a Vašuta Richarda. O zapojení el. proudu do klubovny ČSM se postará Boruta Jiří za pomoci předsedy s. Vitoslavského.

Školení funkcionářů MNV se zúčastní Kurza Tomáš, Boruta Jiří, Šostý František, Pinc Ladislav, Polach Ludvík, Žižková Marie, Mokryš Václav a Vybíralová Emilie.

Na druhém lednovém zasedání OR za účasti 8 členů informoval v úvodu s. Polach o průběhu schůze  komise zemědělské a vyživovací, která jednala o rozpisu zemědělské výroby a dodávek mléka. Bylo usneseno, aby výrobní hala  po Neslaníkovi na Závodí byla doporučena k používání Družstvu cementářů,  n.p.

Technický referent s. Vojtovič dostal za úkol navázat styk s VŽKG a připravit se spolu s občany Šídlovce na úpravu okolí budov na Šídlovci. Kladně doporučena žádost občana Klaudy na oplocení jeho pozemku.

Na závěr jednání informuje instruktor JNV o nutnosti pořádat  pravidelné měsíční Hovory s občany.

Komentář HN: Ještě i  v r. 1952 bylo v Hrabové středem pozornosti zemědělství.  Začínají být aktivní i majitelé RD, kteří  postupně vylepšují své příbytky, množí se žádosti o povolení přestaveb, budují se koupelny, hygienická zařízení.  Infrastruktura obce se nemění, nejsou peníze, buduje se těžký průmysl a armáda,  a to stojí spostu peněz.

Mou pozornost vzbudil opakovaný požadavek některých místních horlivých aktivistů na tzv. Tabuli cti a hanby.  Jednalo se o módní záležitost podle vzoru SSSR, ale tento nápad se nesetkal v Hrabové s úspěchem.

Mé vzpomínky na mládí vzbudila zpráva o tom, že Jiří Boruta požádal o zapojení klubovny ČSM na el. proud. Klubovna byla postavena po válce  úsilím obětavých občanů a za pomoci OR na ulici Jezerní  na levé straně těsně před můstkem a byl tam dokonce klavír (konfiskace po Němcích). Později byla tato dřevěná stavba odstraněna. Scházelo se tam cca 30 chlapců a děvčat jak ze Šídlovce tak z vesnice.

12. 11. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma