Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - listopad 1951

Události v Hrabové - listopad 1951

 

Obvodní rada zasedala v tomto měsíci dne 28. 11. za účasti  jedenácti nově „zvolených“  členů  OR a dvou členů dřívější OR.  Jako vždy byl přítomen zástupce JNV Ostrava s. Scheufler, představitel Místního akčního výboru NF s. Vybíral a Místního  výboru KSČ s. Kanclíř.

Předseda s. Vitoslavský přivítal všechny přítomné a také zástupce městské mlékárny, který podrobně zdůvodnil nutnost a význam  dodávek mléka. K tomu se vyslovil i zplnomocněný zástupce obce za dodávky  mléka s. Polach. Příští týden svolá s. Polach vyživovací komisi a budou  řešit neplniče dodávek.

Pak následovalo nové rozdělení úkolů  v OR a jmenování nových referentů:

 1.Bezpečnostní referent: s. Mokryš Václav. 2. Školský a osvětový referent: s. Žižková Marie. 3. Bytový referent: s. Šostý  František. 4.  Referent pracovních sil: s.Pinc Ladislav. 5. Referent zdravotní a sociální: s. Vybíralová Emilie. 6. Referent hospodářský: s. Řeha Arnošt. 7. Referent zemědělský a vyživovací: s. Polach Ludvík. 8. Referent technický: s. Vojtovič Milan.

Byl rovněž jmenován „předseda důvěrníků sboru lidové správy“ a to s. Řeha. Jeho pomocníkem byl jmenován mladistvý Jiří Boruta.

Pak všichni noví členové OR složili slavnostní slib. Jejich úkoly jim  vysvětlil instruktor JNV s. Scheufer.

Přečten přípis  výboru KSČ, aby trafika po paní Křižákové byla přidělena s. Janečkové. Tuto záležitost vyřídí s. předseda se s. Kanclířem přímo na JNV v Ostravě. Schválena žádost s. Cigánka na odprodej zbytku oken,  dveří a desek dle doporučení stavební komise.  

Různé: Předseda vyzývá všechny  členy OR, aby pravidelně navštěvovali jednání OR. Kdo se 3x bez omluvy nezúčastní, bude nahlášen složce, která ho do OR navrhla. S. Vybíral činí dotaz, kolik zůstalo peněz pro akci  5M. Vysvětlení podal s. Vojtkovič. Do příští schůze předají písemnosti staří referenti novým.

Zapsal: Ant. Adámek

Komentář HN:  Velmi svérazný byl způsob výměny radních, kteří neodpovídali tehdejším představám KSČ.  Vše se odbylo na Hovorech s občany podle předem připravené kandidátky.

 Nutno uznat, že na rozdíl od těch dnešních, tehdejší radní  chápali výhody dělby práce.  Úřední agendu si jmenovitě rozdělili, a tím byla dána zodpovědnost za jednotlivé rezorty. V následujících měsících uvidíme, jak jim to fungovalo.

 Ještě musím zmínit rozdíl mezi tehdejšími a dnešními  důležitými  problémy, řešenými  na půdě samosprávy:  v r. 1951 to byly povinné dodávky  mléka od  zemědělců,  v současnosti problematika parkování aut na Šídlovci.

Osobní  poznámka ke jménu Jiří Boruta: byl to můj kamarád a spolužák  a již jako šestnáctiletý byl aktivním radním! I když pouze ve funkci  pomocníka „předsedy důvěrníků sboru lidové správy“.  V současné době něco nepředstavitelného. Tehdy měla mládež „zelenou“.

8. 11. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma