Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - říjen 1951

Události v Hrabové - říjen 1951

 

Zasedání rady se uskutečnilo hned na začátku měsíce 3. 10., a to asi jako náhrada  za neuskutečněnou schůzi v září. Přišlo 7 členů OR, předseda KSČ  a zástupce Akčního výboru Národní fronty.

Schůzi jako obvykle řídil s. Vitoslavský. K zápisu z posledního zasedání byly následující připomínky:

Ve věci připravovaného  nuceného pachtu usedlosti Aloise Mojžíška  předseda  seznámil přítomné s výměrem, který byl vypracován na  JNV v  Ostravě. Zástupce KSČ s. Kanclíř připomíná, aby se sešla vyživovací komise a sjednala nápravu v dodávkách mléka u neplničů dodávek. Předseda podává zprávu o tom, že ředitel naší národní školy požádal technický referát JNV v Ostravě o posouzení možnosti nástavby dalšího poschodí na budově školy. Přístavba šaten se již provádí. Pilně pokračují i stavební práce na objektech družiny.

 Podzimní zemědělské práce se u nás následkem sucha velmi opozdily, ale v posledních dnech se  situace zlepšila. Předseda podává zprávu o tom, že výbor místního JZD byl celý vyměněn. Vyzývá všechny členy rady, aby byli místnímu JZD nápomocni. Pro potřeby JZD bylo zakoupeno od s. Merty nákladní auto a hovoří se o stavbě kravína.

Technický referent podává zprávu o činnosti v akci 5M. Také bytový referent podává krátkou zprávu. K této zprávě připomíná s. předseda, že v bývalém  hostinci u Vlčka jsou ještě 2 nájemníci, které bude asi nutno vystěhovat, jelikož na tyto byty byl vydán demoliční příkaz JNV Ostrava.

Vzhledem k tomu, že se z Hrabové odstěhoval  člen OR Břetislav Míček, pozbyli jsme sběrového referenta. Touto funkcí byl dočasně  pověřen hasičský sbor.

Projednáno odvolání Amalie Konečné v záležitosti zastavení provozu mlýna. Rada doporučuje, aby mlýn byl nadále v provoze pro námezdní mletí.

Dále projednány došlé přípisy a žádosti:  Žádost Rudolfa Zezuly o postavení dřevěné boudy doporučena. Rovněž doporučena žádost Otakara Piskoře na přestavbu kůlny na prádelnu. Žádných námitek nebylo ani proti zřízení koupelny u Jana Blahuta.

Pro Den horníků sebráno přes 20q obilnin. Kádrový posudek na dra. Zdeňka Nováčka bude sepsán a po vyjádření organizace  KSČ  bude odeslán.

Po kratší debatě byla schůze ukončena.

Zapsal: Ant. Adámek

Komentář HN: Zápisy ze zasedání jsou psány často velmi stručně. Jako pamětník si mohu leccos domyslet, jelikož jsem mnohé místní občany osobně znal. Své vzpomínky uplatňuji i v těchto komentářích. Nápadná je starostlivost představitele KSČ nad plněním povinných  dodávek mléka.Nemám žádné vysvětlení, proč to pojal s. Kanclíř  jako svůj stranický úkol č. 1. Pokud jde o poznámku k bývalému hostinci p. Vlčka, tak za hostincem byly velmi nuzné a zanedbané místnosti (prý tam přespávali kočí v době, kdy hostinec fungoval jako zájezdní) a ještě po válce se tam bydlelo. Zajímavá je zmínka o snaze pana ředitele školy Cigánka o přístavbu dalšího patra školy. Asi to nevyšlo a proto stále fungovala  zcela nevyhovující  „dřevěná“ škola v sousedství. Podle všeho  byla tehdy provedená přístavba šatny, dnešní zasedací místnost v přízemí budovy školy.

Při čtení těchto zápisů z jednání OR si uvědomuji, jak výrazně se za uplynujých cca 65 let změnila Hrabová a život jejich obyvatel. Jediné, co se nezměnilo,  je pestrá směsice různých zájmů, názorů  a priorit našich spoluobčanů. Je to tak asi v pořádku, každá doba má svá specifika.

1. 11. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma