Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - říjen 1953

Události v Hrabové - říjen 1953

 

V  říjnu r. 1953 se  uskutečnily 3  zasedání OR.  Jak bylo  zvykem, byl přítomen instruktor JNV Ostrava, zástupce akčního výboru NF a představitelky Výboru žen.Na zasedání docházel i okresní tajemník KSČ s. Knop.Důvodem tohoto zájmu  byly problémy s místním JZD. 

Na programu těchto schůzí byla  obligátně kontrola minulých zápisů, došlá pošta, zprávy o činnosti referentů a různé.

Na činnost obvodní rady měl tehdy  velký vliv  tajemník , v našem případě s. Mazák. Nebyl pouhým úředníkem, ale i aktivistou a propragárorem  tehdejší vládní moci. Byl velmi aktivní při realizaci aktuálních úkolů  strany a vlády, konkrétně při socializaci venkova a propagaci tehdy velmi populární socialistické soutěže. Soutěžilo se  mezi národními a občanskými výbory  v různých kategoriích, především v socializaci venkova,  ve sběru odpadních hmot, v počtu socialistických závazků,q v dalších aktivitách, které měly potvrdit aktivitu občanů při budování socialismu. Z tehdejších událostí uvedu  pouze  ty nejzajímavější.

Z došlé pošty:  Přišly směrnice k provedení peněžní sbírky na pomoc korejskému  lidu, bojujícímu  proti americkému imperialismu. Projednána směrnice o organizování sběru železa v akci „Železná neděle“. Projednána pozvánka JNV ve věci  postavení nové školy v Hrabové. Na jednání vyslán s. Vojtovič. S. Kurza podal žádost o zproštění funkce člena OR. Obvodní rada se vyjádřila k předčasnému propuštění z vězení Aloise Petra, který si odpykává 12 let za protistátní činnost. Úleva trestu byla jednohlasně doporučena. Manželé Geroltovi oznámili, že pro stáří již nemohou pokračovat v zemědělské činnosti a statek předávají svým dětem.

Zpráva o činnosti referentů:  S. Kanclíř podává zprávu o průběhu podzimních prací. U soukromníků  je vyorávka brambor téměř ukončena a začíná se s vyorávkou řepy. Horší je to na JZD. Na vině je STS ve Staré Vsi, která neplní své úkoly. Do Hrabové přijel traktor, ale bez nářadí. Byl poslán zpět, ale již se nevrátil. A tak se setí nemohlo provádět. Vesnická organizace KSČ podporuje názor, aby se zdejší JZD  sloučilo se ZKP  v  Hrabové. S tímto názorem souhlasí i přítomný okresní tajemník KSČ.

S. Derkáčová, vedoucí komise pro vnitřní obchod má na starosti dodávky mléka, vajíček, masa a brambor. Každoročně jsou problémy u mléka a brambor. Laické kontroly obchodů se  provádí jednou měsíčně.

S. Mazák informuje o průběhu soutěže a předkládá přehled dosud vytvořených závazků. V obsáhlém vystoupení informuje radu o vážných nedostatcích v plnění usnesení OR a AVNF. Doposud byla vytvořena pouze jedna agitační dvojice, v uzavírání závazků nejsou aktivní ani členové OR. Malý zájem o závazky jeví i KSČ.

S. Šostý hodnotí  nedávné Hovory s občany takto: Málo se diskutovalo o soutěži mezi OV a NV a o významu závazkové akce. Vyzvedl hodnotný závazek Požárního sboru v Hrabové. Kritizoval JNV, že nedostatečně informují občany o různých opatřeních vlády. Také se často stává, že různé návrhy OR JNV v Ostravě zamítne bez bližšího zdůvodnění.

S. Kolichová  podává zprávu zdravotní komise. Byla provedena kontrola jeslí, školky a školní družiny. Zjištěny následující závady: V budově družiny a školky zjištěna ve sklepě voda. Brambory musí být uskladněny v chodbách. Je třeba zřídit oplocení kolem školky, jeslí a družiny. Jinak jsou tyto budovy bez závad a v naprostém pořádku.

S. Vítoslavský  hovoří o finanční situaci v JZD. V současné době probíhá v JZD revize.  Konečná zpráva  o výsledku bude podána až po jejím ukončení.

s. Trčková  podává zprávu o stavu kultury. Byla provedena inventura v knihovně  a vyřazeny nevhodné knihy. Vyřazeno bylo 57 svazků, knihovna má k dispozici asi 7 000 knih. Je však málo občanů, kteří navštěvují  knihovnu. Podává zprávu i o situaci v Sokole, kde se po čela Jednoty postavil s. Karel Stibor.

Různé: S. Vitoslavský má dotaz na s. Knopa, zda je možno poskytovat úlevy z placení poplatku ze psa. S. tajemník odpovídá, že předpis nelze obcházet, ale bude se na to informovat.

Hodnocení schůze: Tajemník s. Knop ve svém hodnocení  poukázal na následující nedostatky: referenti  jsou nerozhodní, neplní usnesení, nepodávají radě písemné zprávy. Rada se musí nadále zabývat družstvem, které není příkladem pro ostatní zemědělce.

S. předseda Vitoslavský s. tajemníkovi poděkoval za hodnocení a požádal ho, aby častěji přicházel mezi nás a pak  ukončil schůzi  ve 23.15 hod.

Zapsal: Mazák J.

14. 2. 2017    V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma