Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - srpen 1951

Události v Hrabové - srpen 1951

 

Tato schůze se konala 22. 8. 1951 za účast šesti členů Obvodní rady a předsedy místní organizace KSČ s. Kanclíře. 

Schůzi zahájil a řídil předseda OR s. Vitoslavský.  Zápis z posledního zasedání  OR přečten a schválen.

Soudruh předseda Vitoslavský  podává zprávu ze zasedání schůze pléna Jednotného Národního výboru  v Ostravě. Pak podává zprávu o žňových pracích v obci, které probíhají uspokojivě.

 Vyskytl se jen jediný případ úmyslné nedodávky obilí, a to u rolníka Aloise Mojžíška. Vzhledem k tomu, že neplní ani dodávky mléka, bude podán návrh na JNV, aby tato usedlost byla dána do nuceného pachtu místnímu JZD.

Představitel místní organizace KSČ  s. Kanclíř vytýká výživovací komisi, že  se neschází a nečiní opatření proti nedodavatelům mléka.

Ovoce z místních obecních  stromů bylo věnováno místní škole a družině. Žádost o povolení nouzové stavby pro Vylegala Václava byla doporučena. Taktéž byla doporučena žádost  ing. Drdy o koupi pozemků  od  doktora  Adámka s podmínkou, že nepožádá o povolení stavby.

Obvodní rada učiní dotaz u JNV, co bylo zařízeno  v záležitosti zrušení zahrad na Rybníkách za konečnou zastávkou el. dráhy.

Přečten přípis, odeslaný na JNV v záležitosti stížnosti Obvodní rady na zaměstnance Grygara.

Obvodní rada byla seznámena se zamítavým stanoviskem,  týkajícím  se se zařazením zaměstnance Mazáka do výroby.

Po kratší debatě byla schůze OR ukončena.

Zapsal Antonín Adámek.

Komentář HN: Zaujal mě pojem „nucený pacht“, který byl tehdejšími radními navržen pro statek Aloise Mojžíška. O  pokračování této záležitosti se v obecních dokumentech zachovalo jen málo informací. Zajímavá je zmínka  o zahradách za konečnou zastávkou el. dráhy.  Jedná se o zahradní kolonii, která přes všechny snahy o její likvidaci existuje dodnes. Pokud jde o zaměstnace Mazáka, vyhnul se zřejmě nasazení „do výroby“ a stal se stabilním zaměstnancem obecního úřadu.

31. 10. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma