Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - únor 1948

Události v Hrabové - únor 1948

 

Zasedání obvodní rady se uskutečnilo 19. 2. 1948. Přítomni: Sobek, Olivová, Černík, Kaloč, Pajorek, Tomáš, Oldřich Olšanský, Vavruška, Minář, Štěrba, Jan Janša. Omluven Karel  Janša.

Pořad schůze: 1. Zpráva o vytváření rolnických komisí. 2. Návrh na rozpočet. 3. Došlé dopisy. 4. Různé.

Předseda podal zprávu o vytvoření rolnické komise ve složení: Za Jednotný svaz čs.zemědělců : Adámek Václav, Lička Josef a Chlupatý Bedřich. Za KSČ :  Merta Rudolf. Za soc.dem. : Janša František. Za nár. soc.:  Balušek Bohumil. Za lidovce: Olšák Jaroslav. Za drobné zemědělce: Sobek Ludvík. Předsedou komise byl zvolen Adámek Václav.

Pak oznámil předseda OR požadavek města Ostravy na parcelaci pozemků pro stavbu letiště a výši náhrad za prodej. Dále, že město Ostrava nebude podporovat obnovu rybníků v Hrabové.

Rozpočet na r. 1949: Usneseno žádat do rozpočtu ÚNV  částku 20. 000 Kčs.

Došlé dopisy: Přípis ÚNV o péči o mládež. Instrukce předány soc. referentu p. Janšovi. Okrskový instruktor brané výchovy zaslal směrnice, které byly předány referentu brannosti inž. Baluškovi. Přípis ÚNV o povinnosti zápisu o  zemědělcích, vzorně plnících dodávky do obecní kroniky,  vzat na vědomí.

Vzat na vědomí přípis VŽ o zahájení dopravy na trati Hrabůvka – Hrabová, přípis o opravách konfiskovaných domů a bytů, o plnění dodávek brambor, o zhospodárnění veřejné správy, o náhradách při živelních pohromách, o ochraně užitkových rostlin, o požární policii, o volbách do Národního shromáždění, o úhradě za pozemky při úpravě břehů Ostravice, o možnosti zakoupení jízdního kola ke služebním účelům.

 Vzat na vědomí přípis ÚNV o zamítnutí žádosti na zveřejnění chodníku na pozemku Boh. Olšanského. Vzat na vědomí přípis z Úřadu vlády o protestu proti zrušení expozitury Zemské školní rady v Ostravě.

Různé: projednána byla zpráva o stavbě vodovodu v Hrabové. Projednán přípis ÚNV ve věci cvičiště DTJ na pozemku VŽ  (u vodovodu). Na tomto pozemku plánuje město Ostrava stavbu rekreačního střediska se sportovním hřištěm, které bude sloužit všem korporacím v místě.

Na závěr jednání přečetl tajemník zprávu o činnosti Obvodní rady za první rok trvání. Zpráva byla schválena. Na to předseda schůzi ukončil.¨

Zapsal  Walter v.r.

Komentář HN: Nikdo z přítomných asi netušil, jaké změny nastanou v příštích dnech. Politické spory způsobí, že z dřívějších sousedů se stanou nepřátelé, že  komunistická ideologie a  teorie „třídního boje“ způsobí tolik utrpení poctivým  a nevinným  občanům  a jejch rodinám.  

2. 9. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma