Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - únor 1953

Události v Hrabové - únor 1953

 

V tomto měsíci se konaly dvě schůze OR, mimo členů rady přítomni zástupci Akčního výboru a  Rady žen.

Stále není ustavena zemědělská komise, s. Kanclíř nesplnil usnesení rady. Funkci předsedy sboru důvěrníků lid. správy (SDLS)  přijal s. Vojtovič.

Došlá pošta: Přišly materiály o přípravě Mezinárodního dne žen. Bude ustavena komise pro oslavy. Projednána vyhláška JNV o domovní dani. Budou dodány tiskopisy a provedena instruktáž občanů, a to  na připravovaných Hovorech s občany.

Zprávy referentů: Komise pracovních sil vypracuje seznam osob, které přichází v úvahu jako výpomoc  pro zajištění jarních prací. S. Šostý podává zprávu o hovorech se zemědělci. Byl jim přítomen i zástupce JNV, který zemědělcům vysvětlil význam JZD. O vstup do JZD nebyl ze strany zemědělců projeven zájem. S. Trčková podala zprávu o družinách, školkách a práci Osvětové besedy. Dne 9. února 1953 byly na Šídlovci otevřeny nové jesle. V nejbližších dnech bude také přestěhována Družina do nové budovy. S. Mazák hodnotí práci Výboru žen, která hodně polevila. S. Kolichová informuje o práci zdravotnických hlídek, o zdravotnické kontrole v JZD a v Družině. S. Kanclíř hovoří o těžkostech při pohovorech se zemědělci. Ti, kteří neplní dodávky se budou pranýřovat v rozhlase. S. Šostý žádá o souhlas k vyhlášení Šugara a Kaloče  za kulaky. Schváleno všemi hlasy, u Kaloče se jeden člen zdržel. hlasování.  S. Mazák doporučuje jmenování finančního a plánovacího  referenta OR. Všichni souhlasí, na návrh s. Šostého byl jmenován s. Kursza.  S. Šostý žádá všechny o účast na hovorech s občany, kde budou vyhlášeni i kulaci.

Na další únorové schůzi se opět především projednávalo zemědělství. Zemědělská komise již byla vytvořena, taktéž ustavena komise pro oslavy MDŽ.  Zasedání byli přítomni i zástupci Staré Bělé za účelem výměny zkušeností.

Došlá pošta: Projednán dopis z NHKG, kde je žádáno o používání některých prostor hostince U Vlčka. Musí být dohoda s JZD, které využívá některé místnosti, především sál v prvním patře. Pramen žádá o vyjádření ke zrušení dvou prodejen v Hrabové. Komise pro obchod zjistí názory občanů horního konce a  pak se OR vyjádří. Rozvodné závody žádají o jmenování občana, který bude obsluhovat veřejné osvětlení. Určen s. Semrád. Myslivci žádají o doporučení žádosti k zakoupení dřevěného domku. Doporučeno. Na sjezd kronikářů bude vyslán s. Kolich. Přečten oběžník o oslavách Vítězného února  o výsledcích soutěže národních výborů (8 místo). Neustále pokulháváme v masově politické práci.

Různé: Na místo uklízečky v Družině  doporučena s. Rumiánová. Na výběrové školy doporučeny všechny návrhy s výjimkou žačky Olgy Brázdilové. V Hrabové je třeba získat 10 soudců z lidu, z toho 4 ženy. Návrhy připraví s. Šostý.

Zprávy referentů: Zemědělská komise hlásí, že v lednu jsme nesplnili dodávky mléka, vajíček, vepřového ani hovězího. Celkové plnění pouze na 76%. Na úseku pracovních sil se pokračuje v Lánské akci a s náborem žen. Hospodářská komise podává zprávu o sběru odpadových hmot, plán se plní. Zemědělská komise vypracovala plán jarních prací. Soukromí zemědělci se zavázali, že v případě potřeby budou pracovat i na JZD. S. Mazák hovoří o cikánské otázce. V Hrabové máme 8 cikánských rodin. Nedostačující je jejich ubytování. Nutno je považovat za rovnocenné občany.

Soutěž mezi Hrabovou a Starou Bělou: Vzájemné návštěvy pomáhají značně v práci obou obvodních rad. Hrabová tratí body hlavně v zemědělství. Tajemník ze Staré Bělé s. Kurlej sděluje, že zemědělci u  nich jsou stále kontrolováni a výkup plní. Sběr kostí se provádí tím způsobem, že se škole hlásí všechny zabíjačky. Žáci si pak odnesou kosti do sběru.

Zapsal : Mazák Josef

Komentář HN: O tehdejší době vypovídá nejlépe informace, že členové OR nedoporučili k dalšímu studiu na střední škole žačku Olgu Brázdilovou, dceru Františka Brázdila, který byl v r. 1950 Státním soudem v Brně odsouzen pro údajnou velezradu na doživotí, pokutě 20 tis. Kčs, konfiskaci majetku a ztrátě občanských práv. Propuštěn po 11 letech žaláře, zemřel v r. 1988. Podle tehdejších pravidel se trestaly i děti na „hříchy“ svých rodičů. I když se vůbec nestaly a příčinou perzekuce roidičů byly důvody politické.

19. 12. 2016       V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma