Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové - únor 1954 (4)

Události v Hrabové - únor 1954 (4)

 

Poslední únorové zasedání Obvodní rady se uskutečnilo 24. 2. 1954 za přítomnosti 7 členů rady, instruktora z JNV a zástupkyně Výboru žen. Schůzi řídil předseda OR s. Vitoslavský.

Na počátku jednání  byla projednána  záležitost p. Ulmanové. Je nemocná a její poručník Kokeš s ní velmi špatně nakládá, bije ji a možná i zadržuje její důchod. O nemocnou se nestará a nechává ji bez ošetření a bez jídla. Pan Kokeš bude předvolán na příští OR, aby vše vysvětlil. Navrhuje se, aby p. Ulmanové byl přidělen byt a aby záležitost byla předána i SNB, jelikož je podezření, že p.Kokeš jmenované ubližuje na těle bitím. Bude předvolána k podání svědectví  manželka Kokeše, hrobař Sojka , Žačková, Řezníčková a Stuchlý.

Došlá pošta: JNV žádá o prošetření majetkových a rodinných poměrů Jana Kalivody, který nezaplatil daně. NHKG zaslala pochvalné uznání s. Břetislavu Linhartovi a s. Josefu Mutinovi. Rada  rozhodla zaslat uvedeným písemné blahopřání.  

Zprávy referentů: S. Vitoslavský  hovoří  o pokynech z JNV ve věci předvolební kampaně a o činnosti nových Národních výborů.

S. Vojtkovič podává zprávu o individuální bytové výstavbě. Podařilo se zrušit zákaz výstavby v naší obci. Vhodné stavební  pozemky vznikly na pozemcích po zemřelé p. Černé. Bude zde nutno vybudovat můstek přes Ščučí a asi 200 m cest, zavést el. proud,  pitnou vodu a kanalizaci.

 S. Pinc hovoří o organizovaném náboru pracovních sil. Po obdržení plánu bude jednáno s nezaměstnanými ženami. Doposud se přihlásily 2, které mají zájem o práci.

S. Kolichová podává zprávu o zdravotních hlídkách pro potřeby civilní obrany. Těchto hlídek máme 21 a nábor stále pokračuje.

 S. Kanclíř informuje, že byl zaveden přesný přehled o plnění plánu v živočišné výrobě a o plnění všech  dodávek soukromých  zemědělců. Klesla dodávka mléka, protože většina krav u drobných chovatelů  je stelná.

 S. Řeha informuje o tom, že ve všech prodejnách byla provedena kontrola přesnosti vah a závaží. Bylo zjištěno, že váhy nejsou správně vyváženy a závaží nejsou ocejchována. Bylo zjištěno půlkilové závaží, na kterém chybělo 5 dkg.

S. Trčková informuje radu o tom, že ZŠ vyslala dva učitele k instruktáži na důl Jeremenko v rámci propagace Lánské akce na nábor učňů do hornictví. Dále byla provedena exkurze žáků do Staré ocelárny VŽKG. Do komise pro závěrečné zkoušky na ZŠ byli jmenováni  zástupci OR.

Různé: S. Kanclíř se táže, jak je to s odvozem fekálií z obecních bytů a zda je možné najmout budovy po zemřelé Aurelii Černé pro potřeby JZD.  S. tajemník vyzývá referenty, aby připravovali plány činnosti pro další období.

Schůzi OR ukončil s. předseda ve 22 hodin s pozdravem „Čest práci!“

Zapsal: s. Mazák

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma