Navigace: Vladimír Slavík > Únorové Hrabovské listy

Únorové Hrabovské listy

 

 Informace o událostech ve světě čerpám z televize a rozhlasu, informace o událostech z místa mého bydliště čerpám převážně z Hrabovských listů. Právě jsem dočetl ty únorové a chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tvorbě tohoto čísla podíleli.

Začnu od titulní stánky. Ta fotografie zdejší  zimní krajiny se paní Věrce Kročkové vskutku povedla. Žádné  košaté, vysoké a dobře vypadající stromy, ale zakrslé dřeviny a keře, rostoucí kolem neudržované polní cesty. To vše se zajímavým pozadím. Nic se nemá přikrašlovat.

Zbývajících 16 stránek obsahuje informace o všem důležitém, co se v Hrabové v lednu událo. Zaujaly mne především následující:

 Informace z naší radnice. Slovo starosty,  usnesení z jednání rady, přehled nových výborů a komisí, stručný životopis místostarosty Ing. Orkáče. Je zde vše důležité o činnosti místní veřejné správy v lednu 2023, a navíc životopis p. místostarosty.

 Pozvání na „Vítání občánků“. Tato společenská akce se pořádá již mnoho let, a je o ní stále velký zájem. Nedávno narozená miminka jsou  zde představena občanské veřejnosti.  Je to mimo jiné i přehlídka současné módy jak maminek tak jejich ratolestí.

 O budoucnosti cyklostezek v Hrabové. Občané jsou informováni o existenci organizace MAPPA, která má ve své pracovní náplni rozvoj cyklistických tras v našem městě.

 Novinky z knihovny. Čtenáři Hrabovských listů  určitě uvítají výběr knih, které jsou paní knihovnici doporučeny k přečtení.

Přípravná třída zahájí svou činnost i na ZŠ v Hrabové. Přednostně je určena dětem, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky.

Tříkrálová sbírka 2023. Hrabová si udržuje potřebný počet skupin koledníků. Letos jich bylo dvanáct. Je zde i přehled o projektech ostravské Charity, které budou podpořeny z výtěžku sbírky.

 Akce v novém KD: V lednu byly dvě, a to divadelní představení Švagřičky a koncert skupiny DEOR.

 Činnost spolku Zelená Hrabová v roce 2022. Zaměřila se nejen péči o park Hrabovjanka, ale i na péči o veřejnou zeleň na Šídlovci a na renovaci památného kříže na ulici Jestřábského.

 Hrabovský skaut ve 2. pololetí 2023.  Schůzek se zúčastňuje 25 dětí, konají se výpravy do okolí, v klubovně se hrají různé hry.

 Vzpomínka na lékaře v Hrabové ve 20. století. Velmi zajímavé informace o místních lékařích a o jejich tehdejších  ordinacích.

Na skok do Hrabové v době vrcholného baroka. Před 300 lety obec uvítala prvního biskupa. Dosud neznámé informace o této návštěvě v roce 1723,a také obraz olomouckého světícího biskupa v dobovém obleku.

 Připravované akce kulturní komise. Výčet budoucích akcí, konaných v Kulturním domě.

 O akcích ostravské Charity. Informace o Podpůrné skupině o pečující a o poradenství při péči o nemocné v domácím prostředí.

Závěr:  Pravidelně čtu místní časopisy okolních městských obvodů a obcí. Mohu zodpovědně prohlásit, že Hrabovské listy jsou mezi nimi „jedničkou“, a to jak pestrostí obsahu tak i grafickou úpravou. Doufám, že si náš časopis udrží tuto úroveň i v budoucnu.

4. 2. 2023      V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma