Navigace: Vladimír Slavík > Výlet na Pilíky na jaře roku 2019

Výlet na Pilíky na jaře roku 2019

 

Neodolal jsem jarnímu počasí a podnikl výlet na nedaleké Pilíky. Pochopitelně  opatřen patřičnou obuví  (gumové holínky) vzhledem ke  stavu polní cesty, spojující Hrabovou s tímto areálem.

Při chůzi kolem sedimentačního kanálu jsem zde zaznamenal překvapující změnu!  Kanál s původní hlubkou cca 4 m je již asi do poloviny zaplněn bahnem, větvemi a listím. Odhaduji, že za několik let splyne povrch  tohoto kanálu s okolním terénem a tento  přestane být nebezpečný pro  zdejší zvěř, především pro srnky a srnce.

Chvíli jsem zůstal u čerpačky č. 3. Nezaslechl jsem žádný zvuk, který vydávají čerpadla, pokud jsou v chodu. Je to pochopitelné, kanál je zaplněn bahnem, a ne vodou. Ta se zde může vyskytnout pouze v době dešťů. Takže Pilíky  již nemohou  počítat s tímto dříve vydatným zdrojem vody.

Hráz, vedoucí kolem nádrží č. 4,5 je stejná jako v dřívějších letech.  Rostou zde stále majestátní duby, lípy a olše. Nápadným se mi jevil neobvyklý výskyt chomáčů jmelí v jejich korunách.

Zdejší klid a pohodu rušily dva buldozery, které upravovaly povrch rekultivované  nádrže č. 3, kde asi již brzy budou vysazeny sazenice různých dřevin.  Podobně, jak se to stalo před časem na bývalých nádržích č. 1 a 2.

Dost mě překvapilo, že vodní hladina obou  nádrží nejeví žádnou známku poklesu. A to přesto, že uhelné prádlo Dolu Paskov  je již dlouho mimo provoz.  Zřejmě stačí  přítok  odpadních vod z nynějších objektů bývalého  Dolu Paskov, ze sociálních zařízení śousedního  areálu Green Gas  a dešťové srážky. Svůj význam může mít i nepropustná vrstva jílu, tvořící dno těchto nádrží.

 Očekával jsem, že se zde setkám se svými bývalými kolegy rybáři. Ale nebyl zde nikdo! Mám neblahé tušení, že Pilíky již nejsou pro rybáře atraktivním rybářským revírem. Jednak pro obtížnou přístupnost, ale především  pro špatnou kvalitu vody. Problémem je asi i vrstva usazenin minerálních a uhelných  kalů na dně  nádrží, kterou jejich vlastník,  OKD, nemá zájem odstranit. A také proč, když na to nikdo netlačí.

Na dně žijící živočichové a mikroorganismy  jsou hlavním zdrojem potravy ryb. Současné dno Pilíků je však málo úživné. Nemůže se to neprojevit na hmotnosti  zde žijících ryb, především kaprů. 

Lesní cesta, vedoucí od nádrží směrem k mitrovické kapličce je stejně neschůdná jako dříve. V havarijním stavu je stále i mostek přes Ščučí. Správce těchto nemovitostí  se příliš nesnaží  o nápravu tohoto stavu. Tímto správcem je MOb Hrabová. 

Suma sumárum, pokládám optimistické představy,  že Piliky budou rekreačním místem  pro občany Hrabové, cílem turistů ze širokého okolí atd. za velmi,  ale velmi přehnané.  Prozatím tomu nic nenasvědčuje. Především mi vadí minimální zájem nynější samosprávy Hrabové a i samotných občanů  o tento areál a o nápravu současných nedostatků.

Ale do konce  funkčního období místní samosprávy je ještě daleko a snad se to časem zlepší.Jak se říká, naděje umírá naposled. 

17. 4. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma