Navigace: Vladimír Slavík > Výsadba stromů v Hrabové v roce 2006

Výsadba stromů v Hrabové v roce 2006

 

Pročítal jsem si  Hrabovské listy z minulých let, a v červnovém čísle ročníku 2006 mne upoutala následující zpráva:

„Jistě jste si všimli, že v letošním roce bylo na různých místech v Hrabové  vysázeno přes 300  stromů. Jedná se o náhradní  výsadbu za zeleň vykácenou při stavbě dálnice. Podle druhů převládá jasan a dub, hojně jsou zastoupeny okrasné třešně a okrasné jabloně“. Autor článku není uveden.

V dalších letech není o osudu těchto stromů žádná informace. Ani v Hrabovských listech, ani v zápisech z komise výstavby, dopravy a ekologie. Ty jsou zveřejňovány  na webových stránkách Hrabové  od roku 2014. Nebyla o tom diskuse ani na zastupitelstvech, zápisy jsou veřejně přístupné od roku 2015.

Uschly, byly  zničeny místními vandaly,  nebo přežily? Pokud ano, tak kde? Mnohé z nich by mohly být velmi užitečné pro ptactvo. Konkrétně okrasné třešně a okrasné jabloně.

Našel jsem sedm dubů a jasanů, které asi pochází z uvedené náhradní výsadby. Čtyři rostou  ještě v původní ochranné dřevěné konstrukci vedle ulice Domovské (západní strana) na jejím konci před podjezdem, tři  jsou na propojce ul. Domovské s ul. Poplužní, opět na západní straně. Ochranné dřevěná konstrukce byla odstraněna v loňském roce. Podle průměru kmene, cca 8 cm, jde asi o výsadbu z roku 2006.

Jak skončilo těch zbývajících 293 stromů? Kde byly vysázeny,a jak o ně bylo pečováno?  Dožily se do dnešních dnů?

Tyto otázky směřují na ÚMOb, konkrétně na paní Moskalovou. Pokud si tento článek přečte a bude reagovat, rád její vyjádření v Hrabovských novinách zveřejním.

8. 7. 2023    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma