Navigace: Vladimír Slavík > Z archivu HN: Cyklostezka Statek - Mostní

Z archivu HN: Cyklostezka Statek - Mostní

 

Dne 22. 8. 2017 jsem v Hrabovských novinách zveřejnil následující článek:

Na webových stránkách Statutárního města Ostravy byla dne 30. 5. 2012 v „Seznamu zakázek“ zveřejněna pod číslem P12V00000103 zakázka s názvem  „Cyklostezka Statek-Mostní“.

Byla to zakázka pro zpracování projektové dokumentace, určené pro územní  rozhodnutí a stavební povolení ke  stavbě cyklostezky v k. ú. Hrabová, začínající u  silničního mostu ulice Mostní a vedena po levém břehu Ostravice, směrem k později vybudované lávce a následně k restauraci „Ve Dvoře“.

Tato zakázka byla dne 18. 8. 2017 zrušena s následujícím zdůvodněním: „Vzhledem k tomu, že doposud nebylo dořešeno další napojení této projektované cyklostezky směrem dále do Hrabové a její propojení s dalšími cyklistickými stezkami (a to z důvodu nesouhlasu vlastníků navazujících pozemků) bylo rozhodnuto, aby se v další přípravě a realizaci této akce nepokračovalo“.

Za provedené práce však bylo  nutno zaplatit z pokladny SMO  zhotoviteli dokumentace  částku  1 081 090 Kč.

Pro úplnost ještě je nutno dodat, že k plánované stavbě se průběžně vyjadřovala i rada MOb Hrabové. Svědčí o to usnesení rady č. 58/1290 z r. 2013 a usnesení č. 61/1365 z téhož roku. V tom prvém usnesení  rada  souhlasila s umístěním uvedené stavby na některých pozemcích ve správě MOb Hrabová (v okolí mostu), v tom druhém vzali radní na vědomí předloženou dokumentaci pro tuto stavbu. V radě tehdy byli starosta Naď, místostarosta Dvořák,  radní Dudic, Lyčka a Pospěch. 

V souvislosti s uvedenými skutečnostmi vznikají následující otázky:

1. Kdo byl iniciátorem této stavby, která nebyla řádně domyšlena  - viz důvody pozdějšího zrušení této zakázky?

2. Proč se v zakázce pokračovalo i v době, kdy se rozhodlo o stavbě lávky přes Ostravici? Vždyť pak byla levobřežní  cyklostezka nadbytečná.

Nyní  je již pozdě klást tyto otázky.  Faktem je, že  částka 1 081 090 Kč byla zaplacena zbytečně.  Tento příklad opět prokazuje, jak zodpovědná je funkce zastupitelů. A také svědectví o lehkomyslném zacházení s veřejnými prostředky. Je pro mě  záhadou, že se o tyto záležitosti ve větší míře nezajímá veřejnost, resp. příslušné výbory zastupitelstva SMO.

Aktuální komentář HN: Od doby zveřejnění důvodů, proč nelze uskutečnit cyklostezku Statek – Mostní, již uplynulo více jak 6 let. Proč doposud nikdy nejednalo vedení Hrabové s  Povodím Odry o úpravě protipovodňové hráze, vedoucí po levé straně „Odlehčovacího kanálu Ščučí“, aby mohla sloužit i jako cyklostezka? Možná, že vedení státního podniku Povodí Odry by nemělo námitky.  Městská cyklostezka „P“ končí stále v areálu Statku, cca 750 m od lávky přes Ostravici.

Sobota, 17. února 2024          V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma