Navigace: Vladimír Slavík > Zajímavé informace o českých rybnících

Zajímavé informace o českých rybnících

 

 Byly  zveřejněny 27. října 2022 v Deníku N v článku s  názvem „Realita rybníků? Chlívek pro kapří prasátka“.

Jako dlouholetý bývalý sportovní rybář jsem si tento článek s velkým zájmen přečetl, a jeho obsah byl pro mne nepříjemným překvapením. Kapři  z podzimních výlovů z českých rybníků  jsou prý většinou „kapří prasátka“ krmena hnojem a zrním. Rybníky, kde se provádí intenzivní velkochov kaprů, mají zelenou vodu a na dně je vrstva černého smrdutého bahna z kapřího trusu a zbytků krmiva. Do těchto rybníků se během celého roku  ve velkém rozsahu naváží dobytčí hnůj a ryby se  masivně přikrmují obilím. Je to spíš chlívek než rybník.Tolik informace Deníku N.

 Můj komentář: Tito kapři mají  pak úplně jiné maso než kapři, kteří se živí pouhým zooplanktonem, který plave ve vodním sloupci, a zoobentonem ze dna přirozených rybníků.  Maso těchto kaprů voní, a má růžovou barvu. Na vnitřní straně jejich břišní kůže není vrstva nažloutlého tuku. Vyskytují se již pouze  v rybářských revírech ve správě Českého rybářského svazu. Ale mohou být i výjimky. Doufám, že mezi nimi je i rybník v Mitrovicích.

A jsem u Pilíků.  Jako organizovaný sportovní rybář  jsem zde vylovil desítky kaprů, karasů, cejnů, línů, a dokonce i několik štik, candátů, úhořů, a i jednoho sumce. Rybí maso z Pilíků konzumovala nejen moje rodina, ale i blízcí i vzdálení příbuzní. Zdejší ryby nebyly nikdy krmeny hnojem a zrním. To by bylo v rozporu se stanovami Českého rybářského svazu.

V posledních letech mám na Vánoce k bramborovému salátu řízky s kaprů, vykrmených v komerčních rybnících, a cítím  nepříjemnou příchuť bahna. Ale mlčím, a pokrytecky chválím štědrovečerní večeři,  a v duchu vzpomínám na staré  zašlé časy.

Závěrečná poznámka:  V minulých dnech probíhal výlov nedalekého Mitrovického rybníka, a to  za účasti i mnoha občanů Hrabové. Doufám, že vylovení  kapři nebyli krmeni hnojem a zrním, ale  konzumovali pouze přirozenou rybí potravu.

21. 11. 2022    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma