Navigace: Vladimír Slavík > Zajímavosti z okolních obcí

Zajímavosti z okolních obcí

Ve svém volném čase „brouzdám“ pomocí  internetu  po okolních obcích a hledám různé zajímavosti. A také  je  nacházím. Konkrétně:

V prosincovém čísle Starobělského zpravodaje se staronový starosta Mojmír Krejčíček velmi pochvalně vyjádřil k tomu, jak  zastupitelé města  Ostravy  bohatě dotují městské obvody. Údajně již městské obvody nemusí chodit na město „s prosíkem“, ale dostávají dostatečné prostředky na své investice.  Velice by mě zajímal názor našeho starosty na toto optimistické stanovisko starosty Staré Bělé.

Další zajímavá a možná i  inspirativní zpráva ze Staré Bělé zní takto: „ Zasedání Rady je otevřeno všem zastupitelům a pravidelně na ní minimálně polovina  zastupitelů přijde“.   Mezi městskými obvody Ostravy  to je velmi výjimečný počin. Pokud vím, u nás se tak neděje.

Pak jsem si odskočil do nedalekého Štramberka.  Na místních webových stránkách je následující  výzva: „Vážení občané, kdo by rád spolupracoval na zlepšení chodu města, může se přihlásit do zřízených komisí, a to do 14. 1. 2019 vyplněním elektronické přihlášky.“  Hodnotím  tento postup místní samosprávy Štrambekra jako velmi promyšlený. Každý občan, který má vnitřní potřebu se veřejně angažovat, může tak ve Štramberku učinit. Na rozdíl od Hrabové. 

Nová Bělá: Na místních  webových  stránkách mají poštovní schránku s názvem „Napište nám“ . Každý občan má možnost jednoduchým způsobem prostřednictvím e- meilu sdělit  místní veřejné správě své požadavky, názory a  podněty, Zdá  se mi tento způsob „zpětné vazby“  použitelný i pro Hrabovou.

Polanka nad Odrou: Na místních webových stránkách mají seznam včech nově zvolených zastupitelů včetně fotografií,  mailových adres a politické příslušnosti. Na fotografiích mají někteří pánové vázanky, jiní motýlky. Dámy volily velmi decentní ozdoby. Tato fotogalerie na mne zapůsobila  velmi sympaticky.  A určitě i na občany Polanky. 

Paskov:   U radních rozdělili zodpovědnost  v novém funkčním období za jednotlivé oblasti činnosti takto:  Místostarosta  Klimunda : Výstavba, investice, územní plánování.  Radní Bělík: Místní komunikace, hasiči, komunální záležitosti. Radní Michálek: Ekonomika, finance, rozpočet. Radní Juhasová: Školství, kultura, sport. Radní Krečmerová: Bytový fond, sociální služby. Radní Kunát: Životní prostředí, dopravní obslužnost.

Je pro mě nepochopitelné, že se o podobné rozdělení zodpovědnosti nesnaží i naši radní. Napadá mě jediný důvod. Současní  radní  nejsou ochotni nést zodpovědnost za přidělený rezort s ohledem na své nedostatečné odborné znalosti v daném oboru.  Ale i  to lze vyřešit. V Hrabové máme cca 400 občanů s odborným  vysokoškolským vzděláním a nepochybuji, že by mnozí byli ochotni spolupracovat s jednotlivými radními na řešení místních problémů. Jenom čekají na to,  zdali je, jako případné poradce, někdo osloví. Nově zvolení radní nejsou možná všeználkové, ale mají to nejdůležitější, a to důvěru občanů. A to je zavazuje vykonávat svůj mandát s maximální zodpovědnosti. Protože za čtyři roky přjde doba účtování. 

Na závěr si neodpustím následující  komentář.   Dnes je Štědrý den.  Dopoledne naše manželky připravují  bramborový salát a kapra a my, muži, máme za povinnost vystrojit vánoční stromeček. To lze velmi rychle, a pak si  možná  sednete k počítači a přečtete si můj dnešní článek v Hrabovských novinách.  Doufám, že jsem vás příliš nenudil.

24. 12. 2018     V. S. 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma