Navigace: Vladimír Slavík > Zápisy z jednání zastupitelstva

Zápisy z jednání zastupitelstva

 

V § 95 odst. 1  zákona o obcích  je napsáno:

„V zápise se vždy uvede počet přítomných členů zastupitelstva obce, schválený pořad jednání zastupitelstva obce, průběh a výsledek hlasování a přijatá usnesení“.

Další podrobnosti jsou obsaženy v Metodickém doporučení ministerstva vnitra č. 1.1 z roku 2020, ze kterého vyjímám tyto věty: „ V zápise se  v přiměřeném rozsahu dokumentují významné skutečnosti z průběhu zasedání zastupitelstva obce. Pokud v průběhu jednání někteří zastupitelé požadují zaznamenat některé skutečnosti do zápisu, lze jim vyhovět. Zastupitelstvo však svým rozhodnutím může tuto žádost odmítnout“.

Písemný zápis není technicky možné zcela ztotožnit s obsahem zvukového záznamu.  Je nutno zapsat pouze významná fakta  a významná sdělení.  Formulování jednotlivých vět do zápisu může provádět pouze osoba, znalá poměrů v dané obci. Nezbytné je vynechat všechna nadbytečná a  bezobsažná slova a věty.

 V § 95  odst. 2 zákona o obcích je napsáno:

„Zápis, který je nutno pořídit do 10 dnů po skončení zasedání, musí být uložen na obecním úřadě k nahlédnutí. O námitkách člena zastupitelstva obce proti zápisu rozhodne nejbližší zasedání zastupitelstva obce“.

V praxi vznikají při dodržování uvedené lhůty  problémy v  případech, kdy osoba  přepisující zápis do písemné podoby je na dovolené, nemocenské, v lázních  atd., a nemá zástupkyni. Pak se zákonem stanovený termín nedodrží.

Ale zákon nepřipouští žádné výjimky! Podle metodické pomůcky z  ministerstva vnitra č. 9/ 2012 je  každé zpoždění v napsání zápisu považováno za porušení zákona.

Tato „přísnost“ má následující  zdůvodnění: nedodržením uvedené lhůty se porušuje právo  občana obce do zápisu v zákonné lhůtě nahlédnout, což je nepřípustné. V případě kontroly je nutno toto porušení  (pokud se stalo) zapsat do protokolu, projednat na nejbližším zasedání zastupitelstva a přijmout nápravná opatření. Tímto opatřením může být například zaškolení dalších pracovníků  úřadu pro tuto práci.

Možná, že uvedený § 95 zákona o obcích není vždy dodržován ani v Hrabové. K tomuto názoru  mě vede skutečnost, že tyto zápisy jsou na webových stránkách MOb Hrabová zveřejňovány se značným zpožděním.

22.1.2021       V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma