Navigace: Vladimír Slavík > Zasedání zastupitelstva 16.12.2020

Zasedání zastupitelstva 16.12.2020

 

Zápis z tohoto zasedání byl  na webových stránkách  obce  zveřejněn se značným zpožděním, a to  až v pátek 8. ledna 2021.

 Navzdory koronavirové pandemie se na zasedání zastupitelstva dostavilo i  11 občanů a jejich příspěvky mě velmi zajímaly. Lze podle nich poznat, jaké jsou hlavní současné problémy občanů.  Dotazů bylo položeno celkem 15, mne  z různých důvodů zaujaly následující:

Občanka Gromnicová: proč nejsou na webových stránkách obce zveřejněny nové výtisky Hrabovských listů?

 Pan tajemník prohlásil, že to zajistí.  Pomyslel jsem si: V okolních městských obvodech tyto problémy nemají. Nebyly dříve ani v Hrabové. Proč vznikly v roce 2020? Snad tuto kalamitu nezpůsobila personální změna na pozici šéfredaktora? 

Občan Rudl: Proč bytové domy v zatáčce a stavbu budovy po bývalé restauraci U Lípy schvaloval magistrát a ne náš stavební úřad?

 Nikdo mu ale neodpověděl. Asi to nikdo z přítomných nevěděl. Mne by to také zajímalo.  Vžyť V Hrabové máme stavební úřad na potřebné úrovni, a to jak po stránce počtu úřednic tak po stánce jejich  kvalifikace.

Občan Rudl: Místnímu rozhlasu není rozumět.

Odpovídá starosta a tajemník, že rozhlas je zprovozněn a  nyní se jedná  o zřízení bezdrátového rozhlasu. Pomyslel jsem si:   Já  mám na Slínové ulici  poslech výborný, ale rozhlas nic nevysílá!  Proč například v tyto dny se nehlásí, jak bude probíhat v Hrabové  třikrálová sbírka? Proč se nevysílá informace o změnách v očkování a čipování psů? Proč občané nejsou informování rozhlasem o konání zastupitelstva? Proč v rozhlase nebyla informace o akci na podporu zrušení zpoplatnění Místecké?  K čemu bude bezdrátový rozhlas, když se nic nevysílá?

Občan Rudl: Proč občané nemohou vědět, jak jmenovitě hlasují  naši radní při schvalování usnesení?

 Odpověď starosty a tajemníka: jednání Rady jsou ze zákona neveřejná. Tato odpověď mě překvapila. I když jsou jednání Rady neveřejná, lze zveřejňovat, jak kdo hlasoval, žádný zákon to nezakazuje. I rada města Ostravy zveřejňuje svá usnesení včetně údajů, jak kdo hlasoval.

Občanka Batelková má dotaz,  zda bude kontrola Hrabovských listů ze strany Rady.

Starosta sdělil, že „hrubý nástřel“  článků dostávají všichni radní. Tato odpověď se mi vůbec nelíbí. O místních časopisech existuje rozsáhlá odborná literatura. Podle odborníků potřebnou úroveň redakčních periodik  zajišťuje spolu s redaktorem buď redakční rada  (komise) nebo  redakční nebo mediální výbor jako orgán zastupitelstva. V Hrabové není ani komise ani výbor.  Že by pan starosta si tuto odbornou literaturu nepřečetl? Radní  obce nemohou tuto funkci vykonávat, bylo by to v rozporu se zákonem č. 159/2006 Sb. o střetu zájmů.

Program zastupitelstva byl bohatý, měl celkem 18 bodů. Překvapilo mne, že diskuse  k jednotlivým bodům se vůbec nezůčatnili p. Balušek, Houžvička, Kelnarová, Ospalíková,  Pospěch a p. Šimůnek. Jakoby neměli k projednávaným bodům co říci.

10.1.2021        V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma