Navigace: Vladimír Slavík > Zastupitelstvo 25. 2. 2019

Zastupitelstvo 25. 2. 2019

 

Jednání se zúčastnilo  15 zastupitelů, 9 občanů a 3 úřednice.

Významným  bodem programu bylo projednání finančních dotací spolkům a dalším neziskovým organizacím pro letošní rok.  Jde o částku  440 tis. Kč. Je to málo nebo hodně?

Být zastupitelem, zajímal bych se o to,  jak vysoké  byly dotace v minulých  letech.   Spočítal jsem si to sám a výsledky jsou následující:  v roce 2018 zastupitelstvo schválilo dotace ve výši  325 tisíc, v roce 2017 298 tisíc Kč. Takže je zde výrazné zvýšení .

Někteří zastupitelé vznesli pořadavek  na  vypracování podrobnějších pravidel pro přiznávání těchto dotací. Podle nedávno schválených kompetencí  má  zřejmě tuto povinnost starosta. Nebylo by od věci stanovit  finanční limit. Třeba v dalších letech tohoto volebního období  300 tis. Kč.

Pak se ještě projednalo 10 dalších bodů programu.

Zajímavá byla diskuse.  Mě zaujal dotaz p. Houžvičky, jestli se neuvažuje s rozšířením počtu členů kontrolního výboru. Předsedkyně výboru Ing. Ospalíková by to uvítala a dotazuje se zastupitelů, kdo by měl zájem. V souvislosti s tím se diskutovalo i o zveřejňování zápisů jak z jednání výborů  tak  i  komisí. Z vyjádření tajemníka jsem pochopil, že se k této záležitosti musí jasně vyslovit zastupitelstvo. Překvapila mě poznámka Ing. Ospalíkové, že k zápisům z kontrolního a finančního výboru nemají na obvodě Ostrava – Jih přístup ani úředníci. Vždyť nejde o písemnosti v režimu „Tajné“ a při využití zákona č. 106/1999 Sb. si je mohou přečíst všichni občané,  kteří o to mají zájem.

I obsah tohoto zápisu je důkazem toho, že samospráva v Hrabové učinila  v posledních letech výrazný krok dopředu.  Již to není stagnace, ale reálné uplatňování proncipů zastupitelské  demokracie. A to včetně nezbytné  výměny názorů jak mezi zastupiteli navzájem  tak mezi vedením obce a občany. Nakonec  se  tyto snahy musí projevit i v konkrétních výsledcích. Jako je nová školka, kulturní dům, moderní prostory pro sportování, péče o životní  prostředí, kultivace mezilidských vztahů atd.

Vážení spoluobčané,  nemáme to jednoduché, ale jsme na dobré cestě a je nutno vytrvat.

16. 3. 2019    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma