Navigace: Vladimír Slavík > Zastupitelstvo 6. 5. 2019

Zastupitelstvo 6. 5. 2019

 

Nepochybuji o tom, že se na toto jednání  intenzivně připravují všichni naši zastupitelé a k jednotlivým bodům budou mít  konkrétní stanoviska. Na programu je těchto bodů 10. Očekávám, že se v hojném počtu dostaví i veřejnost.

Jako občan Hrabové si dovolím k některým bodům tohoto programu následující komentář.

Bod č. 1 – Závěrečný účet za rok 2018. Své  poměrně obsáhlé stanovisko jsem uvedl v NH dne 23. 4. a jsem velmi zvědav na připomínky zastupitelů a občanů.

Bod č. 2 – Rozpočtová opatření. Tyto informace  jsou názorným příkladem současné komunální byrokracie.  Nikdo to nečte a přesto se musí tyto údaje  zveřejňovat. Ale jsou obce, kde je zveřejňují  pouze ve skutečně  nebytném rozsahu. Na rozdíl od Hrabové.

Bod č. 3 – Doplnění Kontrolního výboru. Velmi důležitý bod, nároky na tento výbor neustále rostou a nynější tři členové  to nemohou zvládnout. Výbor nutně potřebuje doplnit o další kvalifikované členy.  Je vcelku jedno, jestli z řad zastupitelů nebo z řad občanské veřejnosti.

Bod č. 4 – Zveřejňování zápisů z jednání  finančního a kontrolního výboru. Tato praxe již byla úspěšně zavedena v minulém funkčním období a nebyl žádný důvod to měnit. Pokud se  nyní vyskytly určité nejasnosti, tak se určitě vysvětlí a příslušné zápisy budou i nadále zveřejňovány.

Bod č. 5 – Finanční dar  spolku Zelená Hrabová. Pokud je  tento dar určen pro stavbu ochranného  bednění kolem sedimentačního kanálu v areálu Pilíky, tak bych nedoporučoval jeho schválení. Finančním příspěvkem podpoříme snahu OKD o zachování této problematické vodohospodářské  stavby, což určitě není v zájmu MOb Hrabová. V zájmu Hrabové by bylo okamžité  zasypání tohoto kanálu, postavením plotu se toto řešení  časově posune. Pro místní srnky a zajíce by bylo jistě prospěšnější mít  co nejdříve na  této ploše šťavnatou  zelenou trávu a ne dřevěnou ohradu. 

Bod č. 6 – Návrh na změnu Územního plánu Ostravy. Ve svých článcích v HN  jsem  prosazoval redukci počtu  budoucích staveb RD a také zrušení územních rezerv pro budoucí Jižní tangentu a pro železniční trať mezi Paskovem a Průmyslovou zónou v Hrabové.  Jsem zvědav na usnesení zastupitelstva v této záležitosti.

Bod č. 9 – Informace o činnosti RMOb za poslední období. Tento bod je velmi významný. Členové Rady často přijmou i různá problematická usnesení. Proto zákon o obcích požaduje, aby zastupitelstvo na svých zasedáních posoudilo  činnost radních a případně některá jejich usnesení změnila nebo zrušila. Bohužel, zastupitelstvo  Hrabové těchto svých pravomocí  využívá velmi málo.

Bod 10 – Různé. To je příležitost projevit své názory především pro přítomné občany.  Z  těchto debat vznikalo v minulosti mnoho opatření, která vedla ke zlepšení kvality zastupitelské demokracie v Hrabové.

Ke svému zklamání jsem v programu pondělního jednání  nenašel bod o pokračování prací na Strategickém plánu Hrabové. Poslední schůzka příslušné komise se uskutečnila 22. 6. 2018 a od té doby se již na tomto programu nepokračovalo. Že by ty stovky hodin práce členů této  komise byly vynaloženy zbytečně?

3. 5. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma