Navigace: Vladimír Slavík > Zastupitelstvo města jednalo o Průmyslové zóně v Hrabové

Zastupitelstvo města jednalo o Průmyslové zóně v Hrabové

 

Zastupitelstvo města Ostravy projednává každého půl roku zprávu o stavu projektů v Průmyslové zóně Ostrava-Hrabová, Strategické zóně Ostrava-Mošnov, v Rozvojové zóně Hrušov a v Technologickém parku Ostrava.

 Na zasedání zastupitelstva 22.3. 2023 byla na programu pravidelná informace o změnách v těchto zónách ve  2. pololetí 2022. V podkladech k tomuto bodu je u Průmyslové zóny Ostrava-Hrabová mimo  jiné uvedeno:

Výše investic ze strany investorů  k 31.12. 2022 – 25 388 tis. Kč. Investice za 2. pololetí 2022 – 72 mil. Kč. Stav pracovních míst k 31.12. 2022 – 10 131. Nových pracovních míst za 2. pololetí 2022 – 149. Předpokládaný stav pracovních míst k 31.12. 2023 – 10 280.

CTPark je plně pronajat, v roce 2022 byla dokončena část haly 088 pro stávajícího klienta Hilite Czechs.r.o. (německý výrobce autodílů). Zůstává rezerva pro potenciální přístavbu haly 03 společnosti Brembo Czech s.r.o. a administrativní budovu.  Do části haly 026 se aktuálně rozšiřuje nájemce společnosti UFI FILTERS s.r.o. (výroba filtračních systémů), která také využívá halu 027. V hale 09 je jako nájemce společnost Škoda Vagonka a.s. (díly pro automobily a motocykly), která využívá i halu 026. Společnost Vitesco Technologies Czech Republic s.r.o. provozuje vývojové centrum pro automobilový průmysl, rozšířila se a užívá pro své laboratoře a testovací místnosti i část haly 01.

Mezi významné klienty parku patří společnosti A123 Systems s.r.o. (bateriové systémy), Brembo Czech s.r.o., ContiTech Fluid Automotive s.r.o. (výroba automobilových hadic), Czech Print Center (tiskárna), ITT HOLDING Ostrava (brzdové destičky a tlumiče pro automobily a vlakové soupravy) a další.

Z roku 2021 zůstává nesplněna plánovaná investice do sportovního vybavení –  vybudování běžecké dráhy a multifunkčního venkovního hřiště.  Realizace přechází  do roku 2023.

K Průmyslové zóně Ostrava-Hrabová nebyly ani od zastupitelů ani od ostatních přítomných žádné připomínky.

Můj komentář: Očekával jsem, že přítomni zastupitelé resp. občané, bydlící v obvodech Ostrava Jih, Hrabová, Nová Bělá vystoupí v diskusi s připomínkou ve věci úniků obtěžujících zápachů z některých provozoven této Průmyslové zóny. Nestalo se tak. Nevystoupila ani náměstkyně Mgr. Kateřina Šebestová, která má ve své gesci životní prostředí ve městě, ani člen ZMO a starosta městského obvodu Ostrava Jih Bc. Martin Bednář.

Důvody mohou být dva: buď jde o marginální záležitost, kterou není vhodné projednávat na zastupitelstvu města  nebo by případné projednávání a následné řešení tohoto problému mohlo ohrozit  existenci některých výrobních aktivit a technologií významných klientů této Průmyslové zóny.

8. 4. 2023     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma