Navigace: Vladimír Slavík > Zpoplatnění Místecké v roce 2019

Zpoplatnění Místecké v roce 2019

 

Na toto téma jsem napsal do Hrabovských novin dne 11. ledna článek, ve kterém jsem vybízel našeho starostu, aby o zrušení zpoplatnění jednal  s představiteli MS kraje, konkrétně s radním Jakubem Unuckou (ODS), který má v pracovní náplni tuto problematiku. Doporučoval jsem řešit tento problém tak, že MS kraj nabídne ministerstvu dopravy určitou finanční úhradu na údržbu této dálnice jako kompenzaci za vzniklou finanční ztrátu. Takovou nabídku by ministr Ťok nemohl odmítnout.

Na tento můj článek reagovala paní Jana Žižková oznámením, že v těchto dnech bylo zrušeno zpoplatnění silnice E 462 pro  katastr obce Dobrá. Tato silnice vede z Frýdku Místku do Těšína. Informaci doplnila paní  Marcela Poláčková sdělením,  že se tak stalo na základě ekologických měření. Takže se ukazují i jiné možnosti, jak zrušit problematická zpoplatnění.

Přes obec  Dobrou (3 000 obyvatel) jsem kdysi nesčetněkrát projížděl při cestách na Slovensko. Pak (nevím přesně kdy) se postavil obchvat, který byl zpoplatněn. Takže dopravní zátěž na „staré silnici“ se neúnosně zvýšila. Nyní, po zrušení  tohoto nesmyslného zpoplatnění je to lepší.

Zajímaly mě podrobnosti, a  ty jsem našel v prosincovém čísle místního časopisu obce Dobrá, kde pan starosta  Jiří Carbol sděluje  občanům toto:

„Od 1. ledna 2019 můžete jezdit po obchvatu obce Dobrá automobily i bez dálniční známky. Tento úsek byl rozhodnutím ministerstva dopravy vyjmut z placených úseků. Děkuji tímto našim spoluobčanům, zvláště paní Vojtěšce Gavlasové a panu Ing. Kožuszníkovi, kteří posílali žádosti na různé státní instituce“.

Bližší informace jsem si přečetl v čísle 1/2019 „Doberských listů“:Jmenovaní občané oslovili příslušné pracovníky Ministerstva životního prostředí a zorganizovali měření škodlivin. Na tomto základě pak Minisaterstvo životního prostředí požadovalo vyjmutí této části dálnice ze zpoplatnění, což bylo realizováno.

Jako milovník lidových přísloví mě napadá rčení  „chytrost nejsou žádné čáry“.   Je možné, že i v Hrabové jsou překročeny  v okolí Paskovské ulice některé  limity škodlivin. Ale prozatím nikdo doposud nepřišel s nápadem na  jejich proměření. Takže se i nadále omezíme pouze na různé neúčinné akce, jako jsou občasné dopisy na ministra dopravy.   

Já osobně očekávám výrazné zlepšení dopravní situace na Paskovské  po dostavbě Prodloužené Mostní. Možná nebudou spokojeni  ti, kteří  mají své rodinné domky v její blízkosti, ale je faktem, že o budoucí  stavbě této komunikace byli všichni informováni mnoho let dopředu. Takže s tím museli počítat.

Stále však považuji zrušení poplatků na  těch 12 km Místecké na žádoucí. Beru to i jako test schopností a nápaditostí našich zastupitelů. Každoroční stereotypní dopisy na ministerstvo dopravy asi nejsou řešením. Musí se vymyslet něco lepšího.

19. 1. 2019   V.S. 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma