Navigace: Vladimír Slavík > Kultura > 31.7.2017: Diskuse o kulturáku začala

31.7.2017: Diskuse o kulturáku začala

Diskuse o kulturáku začíná.

Jak se dalo předvídat, vzniká diskuse o návrhu pana tajemníka Jana Sochy na řešení kulturního stánku pro občany Hrabové. Toto téma dokonce proniklo i do regionálního tisku a televize, což není vůbec na škodu, alespoň se o této záležitosti dozví větší počet obyvatel.

Netajím se tím, že návrh na přístavbu KD za budovou místní radnice podporuji. Ostatně již dříve přišli s tímto řešením někteří zastupitelé,  jmenovitě Jan Šumbera. Tento návrh má přinejmenším  tři přednosti:  pozemek  ve vlastnictví obce, dostatečný prostor pro parkoviště a poloha uprostřed Hrabové.

Jelikož velmi dobře znám mentalitu hrabovjanů, velice doporučuji věnovat velkou péči „všelidové“ diskusi před konečným  rozhodnutím.

 Zdá se, že dřívější klasické formy diskuse o závažných záležitostech  ( veřejné schůze, besedy, semináře) již nevyhovují současné mentalitě mladší  generace. Vhodnější by asi byla anketa prostřednictvím internetu nebo něco podobného.  Pokud o výstavbě KD rozhodne pouze zastupitelstvo, tak na sebe vezme velké riziko budoucí kritiky.

Současné  zastupitelstvo se ocitlo v nelehké situaci, kdy řeší problémy, které se měly řešit již mnohem dříve. Ale asi realizaci místního kulturního stánku již nelze odsouvat. 

 Vracím se nyní  k podstatě dnešního mého článku. O tom, že diskuse o KD je nezbytná, mě přesvědčil i názor  pana  Miroslava  Houžvičky, kterého si v oblasti kulturních záležitostí velice vážím.   Překvapil svým záporným stanoviskem k návrhu pana tajemníka. Také on požaduje stejně jako já  odbornou debatu těch, kteří tomu rozumí. Já k tomu dodávám, že není na škodu i debata s laiky.

Podle mého názoru je před námi v současné době následující kardinální problém:  Čemu dáme přednost? Nové školce nebo kulturnímu domu? Každá tato investice si vyžádá cca 20 mega, a na to nemáme.

Osobně vidím nutnost se o těchto záležitostech poradit  s představiteli města. A to bez politických a jiných zájmů a emocí, ale jako občané Ostravy. Možná, že se najde rozumné východisko.

31. 7. 2017    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma