Navigace: Vladimír Slavík > (Odlehčovací kanál Ščučí) > 12.7. 2021: Nová informace o rekonstrukci Odlehčovacího kanálu Ščučí

12.7. 2021: Nová informace o rekonstrukci Odlehčovacího kanálu Ščučí

Nová informace o rekonstrukci odlehčovacího kanálu Ščučí

Tato stavba  (vlastně rekonstrukce) s názvem „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“  není vedením našeho obvodu pokládána za příliš významnou. Svědčí o tom mimo jiné i skutečnost, že nebyla pojata do Strategického plánu rozvoje Hrabové.  Nebyla také nikdy projednávána   komisí výstavby, dopravy a ekologie nebo  na zastupitelstvu. Marně se snažím zjistit příčiny tohoto nezájmu.

Stručně připomenu  historii tohoto vodního díla. V  roce 1990 byl na jižním konci Hrabové vybudován  tzv. odlehčovací kanál  Ščučí. Měl  zajistit odtok povrchových vod  z míst, kde by  následkem poddolování mohly vzniknout bezodtokové vodní  plochy.  Projekční a stavební chyby však způsobily, že  stavba nesplnila svůj účel. Na tomto území se výrazně zvýšila hladina spodních vod, které zatápí sklepní prostory zdejších rodinných domků a způsobuje podmáčení  pozemků v blízkosti kanálu.

Situaci  měla  vyřešit rekonstrukce  kanálu.  V roce 2012 byl zpracován projekt a realizací stavby s názvem „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“  byl pověřen DIAMO, s.p.  Rekonstrukce se měla   uskutečnit v roce 2013 a náklady byly spočítány na 142 mil. Kč.  

Součástí stavby je i nový  most přes ul. Paskovskou s lávkou pro pěší, nový způsob regulace množství vody  ve starém korytě Ščučí a nový propustek na jihozápadním konci Hrabové (tzv. mostek sirotek).

V  Hrabovských listech č. 6/2021 Ing. Faicová informuje, že pro stavbu je vydáno povolení stavby vodního díla a povolení na přestavbu mostu na ulici Paskovské.  Dále Ing. Faicová informuje, že v současné době je  na zdejším silničním správním úřadě u Ing. Šochmanové  vedeno stavební  řízení  na dopravní stavby včetně propustku na rozhraní Hrabové a Nové Bělé.

Sleduji  tuto rekonstrukci  také  proto, že si od ní slibuji vyřešení dlouholetých problémů se spodní vodou v místě  mého bydliště.  Informace  o postupu příprav získávám  od Mgr.  Jaromíry Vikové z ředitelství  DIAMO, státní podnik, Stráž pod Ralskem.

Dne 1. 4. 2021 jsem se dozvěděl, že s.p. DIAMO do konce dubna 2021 odešle na ministerstvo financí zadávací dokumentaci. MF by pak mělo vyhlásit veřejnou soutěž na zhotovitele.

Bylo mi divné, že veřejnou soutěž nebude vyhlašovat s.p. Diamo, ale ministerstvo financí, ale asi je to tak správně. Také  mi bylo divné, že o této  celkem významné stavbě  nebyla  žádná zmínka v podnikovém časopise s.p. DIAMO, i když  i o mnohem menších stavbách se tam psalo.

Abych měl nové informace, zaslal  jsem dne 9. 7. 2021 Mgr. Vikové dotaz, jak tato akce pokračuje.  Odpověď byla následující: „Sdělujeme Vám, že podklady pro ministerstvo financí  se ještě dopracovávají, zejména se čeká na vydání stavebního povolení  pro stavební objekty místních komunikací a propustků (ÚMOb Hrabová). Předpoklad zadání dokumentace na  MF je 30. 7. 2021.“

Jsem touto odpovědí poněkud znepokojen.  Dotazovat se na tuto záležitost u Ing. Faicové nechci, není příliš  ochotná o  se o tom se mnou bavit.  Dotazovat se u  pana starosty je zbytečné, ten se o tuto stavbu  nikdy nezajímal a stále nezajímá. Pan tajemník mi v této záležitosti  nedávno  sdělil, že „investorem  stavby je DIAMO, s.p., a jeho investiční akce nám nejsou známy.“

Zaráží mě skutečnost, že se tato stavba již řeší  téměř 10 let a její zahájení se stále odkládá. Nejdříve byly problémy s výkupy pozemků a s vodoprávním řízením, nyní se stavebním povolením na některé objekty.  Možná nastane zlepšení až po komunálních volbách v roce 2022, kdy nové vedení  našeho městského  obvodu  se začne o „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“  více a efektivněji  zajímat.  A tlak ze strany vedení  obce, pokud je dostatečně intenzivní,  bývá někdy i  efektivní.

12. 7. 2021    V. S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz