Navigace: Vladimír Slavík > (Odlehčovací kanál Ščučí) > 24.7. 2024: Stavba století v Hrabové

24.7. 2024: Stavba století v Hrabové

Stavba století v Hrabové

Tímto názvem jsem pojmenoval stavbu „Zkapacitnění  odlehčovacího kanálu Ščučí.  Její historie je následující:

V osmdesátých letech minulého století se očekávaly v jižní části Hrabové následkem poddolování problémy s odtokem povrchových vod. Proto tehdejší OKD nechaly vyprojektovat a v roce 1990 realizovat stavbu „Odlehčovací kanál Ščučí“. Kanál měl zajistit bezproblémový odtok povrchových vod  z jižní části obce  přímo do Ostravice. Při velké povodni v roce 1997 se zjistilo, že odlehčovací kanál má malou kapacitu. Mimo to tento kanál následkem nedostatečného utěsnění dna a stěn významně zvýšil ve svém okolí hladinu spodní vody, což se se projevilo u některých rodinných domův dalších letech častým zatápěním sklepů. Vznikl proto požadavek na novou stavbu s názvem „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“.

Ale realizace této  stavby  je stále v nedohlednu.  Po zrušení OKD přešla tato povinnost na státní podnik Diamo. Dvanáct let (2012 – 2024) bylo zapotřebí pro vyřízení všech náležitostí (zhotovení technické dokumentace, proces EIA, výkup pozemků, územní a stavební řízení).

Vodou ve sklepě byl postižen i náš RD na Slínové ulici č. 8.  Poslal jsem proto v letech 2018  - 2024  na vedení  s. p. Diamo několik dotazů, kdy bude započato s uvedenou stavbou. V odpovědích mi vždy bylo sděleno, „že byť se s. p. DIAMO s přípravou uvedené  stavby  intenzivně zabývá, není možno ke k termínu realizace vyjádřit“.

Podobně jsem „uspěl“ i s mým posledním dotazem z 15. července 2024. Dozvěděl jsem se, že tuto sanačně rekultivační stavbu bude vyhlašovat Ministerstvo financí, a je nutné dopracovat zadávací dokumentaci pro provádění stavby včetně rozpočtu. Ta bude v nejbližší době vyhlášena. Dopis Ing. Zuzany Viestové ze státního podniku Diamo – Odra končí takto:

„S ohledem na skutečnost, že ze strany Ministerstva financí je požadováno předložit rozpočet stavby ne starší 6 měsíců, nemohli jsme toto učinit dříve. S odvoláním na výše uvedené však s politováním musíme konstatovat, že byť se s přípravou této stavby stále zabýváme, nejsme v současné době schopni stanovit dobu, kdy bude zadávací dokumentace k veřejné zakázce odeslána na Ministerstvo financí“.

Po přečtení této odpovědi mne napadlo pojmenovat stavbu „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“ názvem  „Stavba století v Hrabové“.

Středa 24. července 2024      V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma