Navigace: Vladimír Slavík > Orgány samosprávy > Poznámka k jednání zastupitelstva Hrabové 25. 1. 2017

Poznámka k jednání zastupitelstva Hrabové 25. 1. 2017

Na programu tohoto jednání byl i bod  Modernizace učeben ZŠ  Paskovská.  Ředitel  ZŠ Mgr. Pollo  podal informaci o tomto projektu, podle kterého se mají vybavit moderními pomůckami  učebny přírodopisu, fyziky, chemie a také školní  dílny. Finančně má na to přispět dotační program IROP. Zastupitelstvo se má vyjádřit, zda tento projekt podpoří.

Další podrobnosti  sdělil obchodní ředitel firmy Amethyst, která se má podílet na realizaci tohoto projektu za cca 12 mil. Kč.  Pak následovala asi hodinová diskuse k tomuto bodu. Jako první se přihlásil zastupitel  pan Šumbera s otázkou, o kolik učeben se jedná. Pak následovali se svými dotazy zastupitelé, opět opakovaně  Šumbera, Petan, Orkáč, Dvořák, Novák, Chlupatý, Rundt, Strnišťová.   Nakonec bylo přijato usnesení, že  zastupitelstvo schvaluje podání žádosti na tento projekt. Pro hlasovalo 12 zastupitelů, proti byl ing, Orkáč.

Proč se o této události zmiňuji?  Protože:

Očekával bych, že o této významné záležitosti před projednáním v zastupitelstvu bude debata přímo na škole, a to v orgánech k podobným účelům zřízených.  Je to Spolek rodičů a přátel školy (SRPŠ) a zejména Školská rada.

 Obě uvedené instituce  poskytují  občanům zprávy o své činnosti na webových stránkách školy, ale v příslušných zápisech jsem nenašel žádnou zmínku o projednávání tohoto projektu. Protože tuto záležitost považuji za významnou (zejména obnova školních dílen),  dost mě to  překvapilo.

 Je to pro mě překvapující hlavně u Školské rady, kde jsou zástupci školy, samosprávy a také rodičů. Konkrétně samosprávu tam reprezentuje  starosta  Igor Trávníček,  zastupitel Jan Šumbera a za rodiče  tam jsou Jana Machálková a Milan Slíva. Naposled se  Školská rada sešla 30. 8. 2016 a modernizace učeben se neprojednávala.

Je na místě si postesknout, že naše legislativa umožňuje velkorysým způsobem občanům se podílet na  ovlivňování „věcí veřejných“.  Bohužel  těchto možností není využíváno. Snad až v příštích generacích.

5. 4. 2017    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma