Navigace: Vladimír Slavík > Orgány samosprávy > 30.1.2022: Z archivu HN: První kostlivec vypadl ze skříně

30.1.2022: Z archivu HN: První kostlivec vypadl ze skříně

                                               První „kostlivec“ vypadl ze skříně.

 

To byla pecka! Myslím tím včerejší informaci v Hrabova.info s názvem „Odbor interního auditu a kontroly – Ostrava“.  Je to zpráva o výsledcích finanční kontroly Magistrátu města Ostravy, která se v Hrabové uskutečnila 12.9. 2014. Kontrolovalo se období 7/2013 – 7/2014.

Příslušnou zprávu vzala Rada městského obvodu na vědomí a uložila vedoucí odboru financí a majetku paní J. Ziobrové  přijmout opatření k nápravě zjištěných chyb a nedostatků, a to do 30.9. 2014. Obávám se, že s ohledem na počet, závažnost a charakter zjištěných pochybení, nedostatků a závad, nebude stačit ani podstatně delší  lhůta. Protože  peníze, se kterými hospodaří náš městský obvod pochází i z našich daní, měly by nás zajímat nejen kontrolou zjištěné závady, ale  hlavně, jak jim předcházet.

Především k příčinám zjištěného stavu, který zřejmě trvá již delší dobu. Přímou zodpovědnost mají ti, kteří zodpovídají bezprostředně za činnost úřadu městského obvodu, tj. bývalý i současný starosta pan Rostislav Naď a tajemník pan Jiří Strniště.

Dalším orgánem, který je zodpovědný za finanční záležitosti, je finanční výbor zastupitelstva, který v minulém funkčním období tvořili pánové Bohumil Rundt, Vladimír Petana a paní Věra Kročková. Finanční výbor kontroluje hospodaření obce. Je oprávněn zjišťovat, zda je majetek městského obvodu používán účelně a hospodárně. Kontrolní činnost finančního výboru má mít preventivní charakter a musí být prováděna průběžně. Opatření k nápravě nedostatků, zjištěných finančním výborem, ukládá zastupitelstvo  radě. Starosta pak  ukládá příslušné úkoly tajemníkovi.

Mnoha chybám a nedostatkům by bylo možno zabránit kvalitní činností kontrolního výboru. V něm působili pánové Jan Skopal, Petr Balušek, Robert Kotek a Ladislav Stuchlík. Kontrolní výbor má kontrolovat dodržování právních předpisů  pracovníky úřadu městského obvodu, což zřejmě nečinil.

Svou zodpovědnost má i bývalá Rada městského obvodu, kde působili pánové Rostislav Naď, Jan Dvořák, Milan Pospěch, Libor Lyčka a Rudolf Dudic.

Zvláštní kapitolu tvoří povinný audit, t. j. kontrola hospodaření za uplynulé období V Hrabové tento audit provádí soukromá firma TOP Auditing, s.r.o.Brno. „Při přezkoumání hospodaření za r. 2013 nebyly zjištěny žádné chyby a nedostatky. Nebyla zjištěna ani rizika, která mohou mít dopad na hospodaření v budoucnu“ je napsáno v kontrolní zprávě.

Je neuvěřitelné, že v dubnu 2014 bylo vše v pořádku a v září zjištěno tolik závažných pochybení. V mnoha obcích provádí audity oddělení finanční kontroly příslušných krajských úřadů, a to zdarma.  Proč Hrabová objednává audit u soukromé společnosti, která neumí poradit, jak se vyvarovat případných chyb?

Nemám žádnou radost z toho, co jsem v tomto článku napsal. Jsem natolik patriot Hrabové, že bych mnohem raději seznámil své čtenáře  se zprávou, že při finanční kontrole nadřízeného orgánu bylo vše v naprostém pořádku.

10.12. 2014.     V.S.

Aktuální komentář HN: Nelze nevidět pokrok, který nastal ve fungování  samosprávy Hrabové v období let 2014 – 2021. Dnes jsme již někde úplně jinde. Zastupitelé se učili své profesi místních politiků „za pochodu“, a to celkem úspěšně. Významně jim v tom pomáhal v oblasti  komunální legislativy nový tajemník Ing. Socha.

Pojistkou pro správné fungování samosprávy jsou výbory. Ty v minulosti zklamaly,  a v Hrabové musely v roce 2014 zasahovat  kontrolní orgány města. Mám nedobrý pocit, že s činností Finančního  a Kontrolního výboru to není úplně v pořádku ani v roce 2022. Pokud by měl někdo zájem o důvody mých obav, jsem připraven je vysvětlit.

30. 1. 2022      V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma