O čem psaly Hrabovské noviny před rokem.
Právě před rokem, 2. 12. 2014 jsem napsal do Hrabovských novin článek s názvem „Hrabova.info“. Pokusil jsem se po měsíčním fungování tohoto webu o jeho hodnocení. Nyní, s odstupem jednoho roku, provedu něco podobného.
Stále platí úvodní věta, ve které jsem ocenil aktivitu, nápaditost, organizační schopnosti a erudici zakladatele tohoto webu, pana Radka Orkáče. Stále zde máme prvenství mezi ostravskými městskými obvody. Alespoň v něčem.
Pouze částečně se splnilo mé přání, aby zde zveřejňovali své názory představitelé včech stran a hnutí, zastoupeni v našem zastupitelstvu a dalších samosprávných orgánech. Sporadicky se o to pokouší jen někteří představitelé opozice.
Zcela mimo realitu se ukázala má představa o možné spolupráci mezi Hrabovskými listy a Hrabova.info. Tím by se odstranila malá operativnost HL, které vychází pouze občas, kdežto Hrabova.info každý den, lépe řečeno nepřetržitě.
Vloni jsem si dovolil kritickou poznámku o malém zájmu občanů o věci veřejné. Bohužel, i po roce to musím opakovat. Je pravdou, že na zastupitelstvo začalo docházet více občanů. Jsou to však pouze jednotlivci. Je pravdou, že Hrabova.info eviduje u některých témat několik stovek čtenářů. Ale kolik z těchto „pasivních“ čtenářů má skutečnou snahu a zájem se zapojit do diskuse?
V čem asi spočívá tato pasivita? V pohodlnosti? Ve snaze „nepálit si zbytečně prsty“? Možná, že skutečně náš systém zastupitelské demokracie, postavený na politické a občanské aktivitě občanů se již přežil a nastupující generace vymyslí něco lepšího.
Na závěr si neodpustím tuto poznámku: čas od času někteří diskutující zveřejňují slova a věty, které mohou urazit nebo i odradit občany od spolupráce s Hrabova.info. Třeba poznámky z dnešního dne na adresu „bohatého“ Libora Lyčky. Kdo zná historii této rodiny, pracovitost a skromnost Libora a jeho zásluhy o zvelebení jižního konce Hrabové, tak nevěří svým očím. Rovněž poznámka, že jmenovaný prosazuje Prodlouženou Mostní aby nepřišel o své pozemky, je z mnoha důvodů nelogická, nepravdivá a urážlivá. Stejně urážlivé a neuvážené jsou i poznámky na adresu Igora Trávnička. Velice si vážím svobody slova, ale musí se užívat rozumně.
2. 12. 2015. V.S.