Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 10.12. 2022: Komunitní energetika

10.12. 2022: Komunitní energetika

Komunitní energetika

Dalo se to očekávat. Vysoké zdražení energií se stalo závažným problémem i pro rozpočty obcí.  Reálným řešením, jak alespoň částečně snížit náklady na elektřinu,  je fotovoltaika. První konkrétní zpráva o jejím uplatňování v obcích je z Litultovic, z  městyse nedaleko Opavy. Přinesla jí televize Polar. Na webových stránkách této tv stanice  je následující informace:

Litultovice jsou příkladem komunitní energetiky

Ministr práce a sociálních věcí a životního prostředí Marian Jurečka navštívil pilotní projekt energetického společenství v Litultovicích na Opavsku. Nenápadný městys Litultovice na Opavsku rozjel jeden z prvních pilotních projektů komunitní energetiky v České republice. Fotovoltaická elektrárna na na místní Mateřské škole vyrábí elektřinu a dodává jí ostatním objektům.

Pilotní projekt energetického společenství Litultovice nabídne zkušenosti s komunitní energetikou v Česku. Elektřina, kterou tu vyrábí fotovoltaické panely o výkonu 7 kW umístěné na střeše školky, je k dispozici zdejší energetické komunitě. Do ní patří ještě budovy úřadu městyse, základní školy, tělocvičny, hasičské zbrojnice a pět rodinných domků. Ti všichni elektřinu v době přebytku čerpají přednostně před elektrickou energií z distribuční soustavy.

Jan Birgus, starosta Litultovic: „Když to vše dokončíme, tak bychom byli skutečně plnohodnotnou energetickou komunitou, která si je schopna sdílet elektřinu za výhodnou cenu tady v Litultovicích, poskytovat ji svým členům. A těm, co vyrábějí, umožnit prodej sousedům.“

 Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr práce a sociálních věcí: „Je potřeba, aby se takové věci testovaly, abychom viděli v realitě provozu potenciální kapacity a jaká je spotřeba ve veřejných budovách a domácnostech. Takže takové pilotní projekty jsou potřeba, abychom poté dobře nastavili fungování komunitní energetiky.“

Jiří Krist, předseda MAS Opavsko: „Máme náskok dvou let, ale už se na nás dotahují další komunity, a to je dobře.“

Komentář HN: Předpokládám, že i ve vedení města Ostravy se zabývá možnostmi vyžití fotovoltaiky ke zmírnění dopadů vysokých cen elektřiny na městský rozpočet. Očekávám, že se o těchto plánech bude informována i veřejnost. Každý městský obvod bude mít zájem urychleně budovat fotovoltaické elektrárny, především na střechách různých objektů. Velkou výhodu bude mít ten obvod, který bude na tuto akci připraven. Který bude mít určeny objekty, vhodné pro tyto účely, a případně i potřebnou technickou dokumentaci pro namontování panelů a pro další související zařízení. Realizace nastane po schválení potřebné legislativy a po přizpůsobení rozvodné soustavy novým podmínkám. Odborníci tvrdí, že vysoká cena el. energie je trvalá.  Tuto situaci pochopili i někteří občané. Na střechách svých RD  začínají montovat fotovoltaické panely, a někteří movitější si dokonce pořídili tepelné čerpadlo.

10. 12. 2022    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma