Fotoamatér Josef Černý
Kdo četl kroniku naší obce sepsanou v letech 1922 a ž 1938 („Pamětní kniha obce Hrabová“), jistě byl překvapen množstvím fotografií, kterými je její text doprovázen. V kronice je zaznamenáno, že autorem byl Josef Černý, „rolnický syn v Hrabové č. 36“. Přiložena je i fotografie Josefa Černého. Jeho věk odhaduji v době vzniku této fotografie na 20 – 25 let.
Také jsem kdysi fotografoval, a vím, jak to bylo složité. Musela být k dispozici „černá komora“, vaničky, vývojka a ustalovač, pinzety, zvětšovací přístroj, množství čisté vody, fotografické papíry, prostor k usušení hotových fotografií a leštička. Kde se to „rolnický syn“ naučil?
Snažil jsem se o Josefu Černém zjistit více informací. Našel jsem je v záznamech o „sčítání lidu“ z roku 1921. V domě s číslem 36 bydlel se svou rodinou Černý Rudolf, rolník, rok narození 1881. S ženou Antonií měli 5 dětí, nejstarší byl Rudolf, druhým v pořadí Josef, narozen v roce 1908. V roce 1922 (začátek psaní kroniky) mu bylo 14 let, v roce 1938 (ukončení psaní kroniky) mu bylo 30 let.
Kdo byl spolutvůrce „Pamětní knihy obce Hrabová“, Josef Černý? Čím se živil, kde bydlel, jaké byly jeho životní osudy? Marně jsem po těchto informacích pátral. Je pravděpodobné, že majitelem statku č. 36 po smrti jeho hospodáře se stal nejstarší syn Rudolf a ostatní sourozenci si museli hledat bydlení a obživu mimo tento statek.
Sobota 9. srpna 2025 V.S.