Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 13.12.2021: Nová autobusová zastávka

13.12.2021: Nová autobusová zastávka

Nová autobusová zastávka

V Hrabové máme novou školku, do které chodí  asi 120 dětí.  Jsou doprovázeny většinou rodiči. Dopravním prostředkem je auto nebo autobus.   Nejbližší autobusová zastávka Kostelík je vzdálena cca 250 metrů.  Pro doprovod  to je náročné časově  a někdy  i fyzicky, pokud doprovod zajišťují prarodiče.

Každého napadne, že by to vyřešila nová zastávka v blízkosti školky.  Jednalo se o tom i 20. října  na zastupitelstvu.  V zápise je uvedeno toto:

Při jednání  ohledně zastávky na odboru dopravy magistrátu vyplynulo, že není možné kvůli rozhledovým poměrům umístit zastávku jižně od ulice Bažanova.  Ze strany severní je jediná možnost umístit zastávku na znamení za garážemi vedle p. Jakubka.

Uvedené argumenty se mi nezdály příliš přesvědčivé.  Proč by zastávka směrem k Paskovu nemohla být na pozemku v blízkosti  domku č. 91? Proč by zastávka směrem k Šídlovci nemohla být naproti ulice Bažanova?  Jednalo se s majiteli parcel č. 2014/1 resp.  resp. 2014/2 resp. 2017 o odprodeji cca  60 m/2  k vytvoření zálivu?

Zajímalo mne, jaké stanovisko má k vytvoření nové zastávky  Dopravní podnik Ostrava.  Zeptal sem se a odpověď je následující:

Zřizovatelem autobusových zastávek MHD není Dopravní Podnik Ostrava a.s., ale příslušná městská část, která zpravidla k záměru vybudování nové autobusové zastávky svolává jednání a místní šetření s cílem vytvoření projektu vybudování nové zastávky, který je následně schválen dopravcem, Koordinátorem ODIS a Policií ČR a financován zřizovatelem zastávky, tedy příslušným městským obvodem. O požadavku na zřízení nové zastávky v Ostravě-Hrabové v tuto chvíli náš odborný vnitropodnikový útvar nemá informace.

Zarazilo mne, že v této odpovědi není žádná  zmínka o nutnosti mít pro novou zastávku souhlas  odboru dopravy magistrátu. Možná, že při  zmiňovaným „místním šetření“ by se našlo schůdné řešení. Proč  nikdo z naší radnice o  této zastávce s DPMO nejednal?

Možná, že toto jednání by bylo neúspěšné.   Ale proč to nezkusit?

13. 12. 2021     V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz