Tichý svět
V posledním čísle Hrabovských listů mne zaujala zpráva obecně prospěšné společnosti Tichý svět. Úvodní věta zní: „Tichý svět, o.p.s. v Ostravě pomáhá lidem se sluchovým postižením a seniorům, kteří čelí komunikačním bariérám“. Následuje text, který popisuje i další aktivity této společnosti. Zpráva obsahovala i e-mailovou adresu ostravské odbočky této společnosti.
Jelikož mám problém se sluchem, napsal jsem na uvedenou adresu dopis, ve kterém jsem požádal o konzultaci. Odpověděl mi pan Daniel Pavlíček, konzultant této společnosti, a navrhl termín schůzky, který mi vyhovoval, a to v mém bytě.
Vysvětlil mi způsob činnosti organizace Tichý svět, zdůraznil, že je financována státem, a pak jsme řešili můj problém. Po podrobném vysvětlení mých potíží doporučil konkrétní přístroj, který by je mohl vyřešit. Pokud si ho zakoupím, bude ochoten mne opět navštívit a za účelem zaškolení.
Přístroj jsem zakoupil, pan Daniel Pavlíček mne opět navštívil a zodpověděl všechny mé dotazy. Nyní mohu mnohem lépe komunikovat se svým okolím, přístroj je použitelný i při poslechu televize a rádia.
A to vše díky zprávě v Hrabovských listech. Pan Pavlíček se zmínil, že ne vždy jsou redaktoři radničních periodik ochotni zveřejnit informaci o existenci o.p.s. Tichý svět. Naštěstí pro mne paní Karla Slívová tuto informaci v Hrabovských listech zveřejnila.
Středa 13. srpna 2025 V.S.