Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 15.5.2020: Neslavné výročí

15.5.2020: Neslavné výročí

Neslavné výročí

Je mi již trapné opětovně  upozorňovat v Hrabovských novinách  na nezájem představitelů Hrabové  o budoucnost  Pilíků.

Před dvěma lety, 17.5.2018, byl rozeslán všem zainteresovaným stranám (včetně MOb Hrabová) dokument s názvem „Závazné stanovisko dle § 9a odst. 1 zákona č. 100/2001 Sb.“  Byly v něm sepsány  závěry EIA ve věci ukončení činnosti Dolu Paskov. Šlo o dokument, vypracovaný Ministerstvem životního prostředí.

Vedení  OKD  zde bylo uloženo zajistit zpracování odborného  posudku, který by vyjasnil vodohospodářské poměry u vodních nádrží Pilíky. Mimo jiné se měla posoudit i funkce sedimentačního kanálu  včetně možnosti  jeho zrušení.  Také se měla posoudit možnost napojení Pilíků na nedaleký Lesní potok.

Bohužel, OKD  tento úkol nesplnily  a  nikomu to příliš nevadí!  Ani příslušným městským orgánům, ani vedení  MOb Hrabová.

Očekával jsem, že zájem o tuto záležitost projeví především stavební úřad Hrabové.  To proto, že problematiku životního prostředí má ve své pracovní náplni.  Nestalo se tak. Neuhlídali  to ani nadřízení  Ing. Faicové, konkrétně  tajemník Socha a  starosta Trávníček.

A proč vedení OKD otálí s plněním tohoto úkolu?  Důvodem jsou  peníze.  Představme si, že v tomto stále neexistujícím  odborném posudku by se prokázala možnost zrušení sedimentačního kanálu nebo nutnost jeho stavebních úprav. Náklady by byly nemalé, možná až 5 mil. Kč.  Nebo by se v tomto posudku  prokázala nutnost  napojení  Pilíků na Lesní potok. Náklady by byly možná až  10 mil. Kč.  Vše by musely platit OKD.  A tak OKD hraje za tichého souhlasu vedení Hrabové „mrtvého brouka“.

Také  mi  na tom všem všem  vadí nezájem mých spoluobčanů o tyto záležitosti.  Výjimkou  je Martin Veselý,  Jana Václavíková, Radek Orkáč, Petr Žižka, Stanislav Holiš,  František Janša,  Pavel  Žižka,  Milan Slíva a Jiří Skalský.  Ale je nás příliš málo a náš vliv je nedostatečný.

Již delší dobu si se mnou  v záležitosti Pilíků  dopisuje pan Ing. J.F. Podle všeho jde o odborníka v oblasti legislativy. V tyto dny mi poradil zajímavou možnost, jak řešit nezbytné úpravy  sedimentačního kanálu. Zítra s tímto řešením seznámím občany, kterým není tato problematika „kanálu smrti“ lhostejná. Pokud někdo další  má zájem se připojit do naší  skupiny, bude vřele přijat.

15.5.2020          V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz